fbpx

Reizigersgroei Fyra zet door

04 aug 2012 10:01

De reizigersgroei van de Fyra, die ontstond nadat NS International de toeslagen voor de Fyra had verlaagd, zet door. Zo werden er in juli 19 procent meer Fyra vervoersbewijzen verkocht in vergelijking met juli 2011. Daarmee komt het totale aantal Fyra reizigers uit op 237.000 in de maand juli. Dat meldt NRC op basis van cijfers van NS International.

Voordat de tarieven werden verlaagd vervoerde de Fyra slechts 60.000 reizigers per maand. Nadat de toeslag Amsterdam – Rotterdam werd verlaagd van 7,50 euro naar 2,70 euro steeg het aantal reizigers naar ruim 200.000 reizigers.

De Fyra (/HSA) dreigde eerder nog failliet te gaan, maar doordat NS nu een miljard minder hoeft te betalen is dat voorkomen en blijft NS garant staan voor de Fyra. De Fyra wordt vanaf 2015 onderdeel van het hoofdrailnet, en maakt dan geen onderdeel meer uit van een speciale concessie.

De reizigersgroei voor de Fyra kan zich vermoedelijk nog verder door gaan zetten, omdat in de loop van 2012 – uiterlijk per december – de reistijden verkort kunnen worden door de inzet van de snelle V250. Deze trein werd in juli met vijf jaar vertraging voor het eerst in de reizigersdienst ingezet. Vanaf september gaat de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam drie keer per uur rijden, in plaats van twee keer per uur.