fbpx

RET reizigers krijgen geld voor inleveren afval

17 okt 2014 11:32

Vanaf donderdag is bij de RET een proef gestart waarbij reizigers geld krijgen voor het inleveren van lege blikjes en plastic flesjes. Het is de eerste keer in Nederland dat een vergoeding uitgekeerd wordt bij inlevering van afval in het openbaar vervoer.

Op metrostations Schiedam Centrum en Alexander staat een automaat die petflessen en blikjes inneemt en daar een kortingsbon ter waarde van 15 cent voor teruggeeft. Dit geld kan worden besteed bij Bram Ladage, De Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen ook kiezen om deze 15 cent te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp.

De RET heeft deze automaten laten ontwikkelen om zo het rondzwervend afval op de stations tegen te gaan. Daarbij worden reizigers beloond voor hun "goede gedrag" en leveren zij op een speelse manier een bijdrage aan een schoner milieu. De twee automaten op Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander zijn een proef, als de inzet van deze automaten werkt, overweegt de RET ook inzet op andere stations.