fbpx

Rol Lloyds Register in Fyra dossier ter discussie

17 jun 2013 11:04

Lloyd´s Register, die de trein namens de Inspectie Leefomgeving en Milieu keurde, heeft een dubieuze rol gespeeld in het Fyra-drama, zo meldt De Telegraaf maandag. Volgens De Telegraaf ontving de voormalige NS-dochter NedTrain Consulting miljoenen euro´s van NS en NMBS om de bouw te begeleiden. Tegelijkertijd ontving het bedrijf geld van de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda om de Fyra te keuren.

Tijdens de bouw van de trein ging al veel mis. NS kocht de Fyra via haar Ierse dochter NS Financial Service Company (NSFSC), het leasebedrijf van NS. "Het was een zooitje", zegt een ingewijde tegen de krant. De Italianen kwamen geen enkele afspraak na.

Notified Body
Reizigersorganisatie Voor Beter OV reageert geschrokken op het bericht. "De mening van Lloyds Register Rail heeft zwaar meegewogen bij de toelating van de V250-treinen tot het Nederlandse spoorwegnet. Die toelating wordt afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), op basis van gegevens die een zogeheten Notified Body aan ILT levert. Lloyds Register Rail is zo’n Notified Body. Maar als dit bericht klopt dan dient de status Notified Body heroverwogen te worden" zegt woordvoerder Rikus Spithorst.

Verklaring
Lloyd´s Register kon zowel tegenover de Telegraaf als Treinreiziger.nl niet inhoudelijk reageren op het bericht. Volgens een woordvoerder zou er later op de dag een verklaring komen, maar die is uitgebleven.

Onderzoek
Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft maandag aan de Tweede Kamer laten weten dat er een onderzoek start naar de vergunningverlening voor de Fyra. Helder moet worden hoe het proces van de vergunningverlening is ingericht en uitgevoerd, of het bij de Fyra gevoerde proces afwijkt van de wettelijke voorschriften en of het proces en de technische eisen genoeg waarborgen bieden voor veilige en betrouwbare treinen.