fbpx

Rover naar Reclame Code Commissie om OV-chipkaart reclame

06 aug 2010 11:53

Reizigersvereniging Rover stapt naar de Reclame Code Commissie vanwege een NS-reclame voor de OV-chipkaart. Met de betreffende reclame beweert NS dat de reiziger door heel Nederland met de OV-chipkaart kan reizen. Rover wijst erop dat uitsluitend bij NS treinen de OV-chipkaart gebruikt kan worden.

“De reclame is voortijdig en een typisch voorbeeld van niet verder kijken dan het eigen spoorboekje”, aldus Rover, “deze valse voorlichting kan de nietsvermoedende reiziger zelfs veel geld kosten”. Als een reiziger met de OV-chipkaart naar een station reist dat alleen bediend wordt door Syntus, Veolia, Arriva of Connexxion raakt de reiziger zijn borg (oplopend tot € 20) kwijt. Ook kan de reiziger bij deze spoorbedrijven een boete krijgen vanwege het rijden zonder geldig vervoersbewijs. 

Ministerie van verkeer en Waterstaat
De bewuste reclame staat op de zijkant van een trein. De tekst luidt: ´De OV-chipkaart brengt je nu door heel Nederland´. Het betreft een slogan van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, die de OV-chipkaart wil promoten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat in een reactie tegenover nu.nl weten dat met de slogan bedoeld is dat mensen met de NS door heel Nederland met de OV-chipkaart kunnen reizen. Het ministerie wil verder het oordeel van de Reclame Code Commissie afwachten en niet inhoudelijk op de klacht van Rover reageren.

Eerdere klacht
Het is niet voor het eerst dat er een klacht wordt ingediend over een spoorreclame. Eerder diende een Belg een klacht in over een reclame waarin werd gezegd "Wie op tijd wil zijn, vertrouwt op de trein". De Belg vond dat niet kunnen omdat hij tijdens zijn stage regelmatig last had van vertragingen in treinen van de NS. Hij werd in het gelijkgesteld.