fbpx

Rover neemt het op voor NS

VVD´er Charlie Aptroot uitte in een interview met het Algemeen Dagblad stevige kritiek op de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Volgens hem zijn de spoorbedrijven arrogant en betwijfelt hij de kwaliteit. Aptroot dreigt zelfs met het naar huis sturen van de directies en raden van commissaren van beide bedrijven. Reizigersvereniging Rover kan zich vinden in de kritiek op ProRail, maar neemt het op voor NS.

"Er zijn zeker zaken die de NS nog kan verbeteren, maar de afgelopen jaren heeft NS al het nodige verbeterd" zegt woordvoerdster Sanne van Galen van Rover. Het argument van Aptroot dat NS snel de OV-chipkaart moet verplichten omdat daardoor het aantal zwartreizigers zou afnemen, wijst ze van de hand. "Het is inmiddels ook duidelijk dat het dichtgaan van de poorten bij GVB nauwelijks tot afnamen van zwartrijden heeft geleid, terwijl ze wel aggresiever zijn geworden".

Tempo
Rover is juist blij dat NS de poortjes voorlopig nog niet sluit. Ook het plan om personeel bij de poortjes in te zetten, kan op steun van Rover rekenen. Terwijl kamerleden willen dat NS haast maakt met de invoering van de OV-chipkaart, ziet Rover NS als voorbeeld. "Wij zien graag dat het invoeringstempo van NS juist door andere vervoerders wordt gevolgd" zegt Sanne van Galen.

Kritiek
Toch heeft Rover ook kritiek. Van Galen: "Natuurlijk moeten ProRail en NS inzicht geven in de besteding van de 1,7 miljoen die zij aan de OV-chipkaart hebben uitgegeven! Het kan niet door de beugel dat men dit niet wil en daar moet zeker vanuit de Kamer aan getrokken worden".

ProRail
ProRail hoeft echter niet te rekenen op de steun van Rover. "ProRail mag wat ons betreft onder toezicht worden geplaatst of in zijn geheel naar huis gestuurd". Zo is Rover boos over de structurele problemen tussen Arnhem en Winterswijk, de langdurige werkzaamheden bij Arnhem en over de winterprikelen.