fbpx
Foto: SBB

Rover: opheffen van ProRail is een goed idee

Reizigersvereniging Rover is zeer te spreken over het idee van de Tweede Kamer om ProRail op te heffen. Het spoor gaat volgens de reizigersvereniging al jarenlang gebukt onder storingen, daarnaast heeft ProRail naar inzicht van de vereniging grote blunders gemaakt die te voorkomen waren geweest. Maar volgens vakbond FNV lost het opheffen van ProRail de problemen niet op.

De reizigersorganisatie denkt dat de kwaliteit van het spoorvervoer er op vooruit zal gaan wanneer ProRail niet meer voor het spoorbeheer verantwoordelijk is. De Telegraaf meldt op woensdag 24 november dat een meerderheid van de Tweede Kamer ProRail wil ontmantelen. VVD kamerlid Charlie Aptroot wil in elk geval dat de ProRail top af gaat treden. Rover is daar eveneens voorstander van, en verwijt ProRail al jaren geen oog te hebben voor service en reizigersbelang.

Afspraken 
Na een grote computerstoring op Utecht Centraal in 2006 beloofde ProRail aan minister Peijs dat het nieuwe back-up systeem zou zorgen dat het bedienen van seinen en wissels vanuit iedere locatie mogelijk is. "Als dit goed was uitgevoerd, had de brand op Utrecht Centraal geen effect gehad op lokale relaisschakelingen van Gouda, Alphen a/d Rijn, Ede-Wageningen en Geldermalsen" zegt een woordvoerster van Rover.
Maar volgens een woordvoerdster van ProRail zijn de afspraken uit 2006 wel nagekomen. "We hebben gedaan wat de politiek van ons gevraagd heeft. We hebben een back-up systeem en al onze computersystemen zijn dubbel uitgevoerd".

FNV
Het plan om ProRail op te heffen en onder te brengen bij Rijkswaterstaat kan weliswaar op de steun rekenen van Rover, maar niet van de FNV. Het biedt volgens de bond geen oplossing voor de kwetsbaarheid van het spoor. De bond wil dat de politiek spoorbedrijven juist stimuleert in de onderlinge samenwerking. ,,Door de marktwerking en opsplitsingen in het spoor zijn onderhoudsbedrijven en personen- en goederenvervoer geprikkeld om eigen belangen na te streven. Dat gaat ten koste van reizigers en personeel. Dat moet anders, maar niet door een nieuwe partij als Rijkswaterstaat te introduceren´´, zei bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *