fbpx

Rover: Stad Den Haag heeft te weinig interesse in OV

01 feb 2016 17:37

Reizigersvereniging Rover is uiterst kritisch op de gemeente Den Haag. Volgens Rover-voorzitter Ariën Kruyt heeft de stad nauwelijks oog voor het openbaar vervoer. De vereniging vindt dat de hofstad beter een voorbeeld kan nemen aan Rotterdam of Amsterdam.

"Openbaar vervoer interesseert Den Haag niet", zegt Kruyt. Hij wijst erop dat de HTM slechter presteert dan bijvoorbeeld de RET in Rotterdam. "In Rotterdam en Amsterdam hebben ze goed beleid en snappen ze dat alleen wegen niet de oplossing zijn, in Den Haag hebben ze dat niet door", zegt de kritische Rover-voorzitter.

De voorman van de reizigersvereniging denkt dat de wethouder het openbaar vervoer zelf weinig gebruikt. "Anders kan ik zijn enthousiasme niet plaatsen." Rover heeft kritiek op het nieuwe Haagse station, bijvoorbeeld over de slechte vindbaarheid van metrolijn E en over het busstation. "Daar zou de gemeente Den Haag zich druk over moeten maken, maar dat interesseert ze niets. Ze zitten alleen te zaniken over een snelle verbinding met Brussel", zegt Kruyt, die zelf overigens ook vindt dat de trein naar Brussel versneld moet worden.

Van de verbouwingen van Rotterdam, Arnhem en Den Haag is het volgens de Rover-voorzitter het beste verlopen in Rotterdam. "Daar is alles goed gegaan. Dat komt doordat de Gemeente, RET, NS en ProRail daar samen de opdrachtgever waren. Daar was een goede regie."

Bij de OV-terminal van Arnhem is Kruyt niet tevreden over het busstation. Tijdens de verbouwing moesten reizigers daar bovendien een langere route lopen dan strikt noodzakelijk was, maar anders kwamen de reizigersstromen niet langs de retailzaken van NS. "NS verdient geld aan de horeca en daardoor worden er verkeerde afwegingen gemaakt. In Utrecht is er wel een servicewinkel gekomen in plaats van een AH to Go, maar dat gebeurde pas nadat NS-topman Timo Huges zich persoonlijk er mee ging bemoeien."

Foto: (c) ProRail/Rob van Esch.