fbpx

ROVER viert 170e verjaardag Nederlandse trein

16 sep 2009 11:38

Zondag 20 september viert ROVER de 170e verjaardag van de Nederlandse trein. Op 20 september 1839 reed deze trein vanaf station d’Eenhonderd Roe, gelegen in het huidige Amsterdamse Westerpark, naar Haarlem. De trein is nu niet meer uit onze samenleving weg te denken.

ROVER wil zondag stilstaan bij het verleden, heden en toekomst van de trein. Op de historische plek waar de trein vandaan vertrok wordt een blijvend aandenken onthuld. Daarbij overhandigt voorzitter Michael van der Vlis de toekomstvisie van ROVER op het openbaar vervoer in metropool Amsterdam aan wethouder Hans Gerson.

Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief ‘De Arend’ deed er 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. De trein reed ongeveer 38 km per uur en was daarmee veel sneller dan de trekschuit, destijds het populairste vervoersmiddel. Met de komst van de trein werd reizen sneller, goedkoper en veiliger. Dit zorgde voor een grotere mobiliteit en eenheid binnen Nederland.

Niet alleen het verleden maar ook de toekomst van het openbaar vervoer staat zondag centraal. Na een welkomstwoord door wethouder Rolf Steenwinkel presenteert ROVER-voorzitter Michael van der Vlis de notitie “Gezamenlijk OV Amsterdamse Metropool”. Deze notitie richt zich op de investeringen in het openbaar vervoer die noodzakelijk zijn om de Noordvleugel van de Randstad uit te laten groeien tot de ‘Metropool Amsterdam’. De notitie wordt officieel overhandigt aan wethouder van verkeer en vervoer Hans Gerson, waarna Gerson en Van der Vlis gezamenlijk de herinnering aan de eerste trein onthullen.

Toevallig valt de verjaardag van de trein op Autovrije Dag Amsterdam. Dit is een feestelijke dag voor en door Amsterdammers met ruim vijftig straatevenementen door de hele stad. Ook in het Westerpark zijn meerdere activiteiten op het gebied van lopen, fietsen en openbaar vervoer bij te wonen. Speciaal op deze dag is Amsterdam van 10.00 tot 17.00 uur afgesloten voor inkomend verkeer vanaf de ring A10. De Autovrije dag is de afsluiting van de Week van de Vooruitgang.