fbpx

RTL krijgt punctualiteitsgegevens niet

14 mei 2014 11:31

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur hoeft geen informatie over de punctualiteit van passagierstreinen op te vragen bij ProRail. RTL Nieuws wil die gegevens van de bewindsvrouw hebben, maar Mansveld weigerde cijfers over het op tijd rijden van treinen te verstrekken omdat die informatie wordt bijgehouden door spoorbeheerder ProRail, waarvoor zij niet verantwoordelijk is. Daarop stapte RTL Nieuws naar de Raad van State.

Die oordeelde woensdag dat de staatssecretaris de punctualiteitscijfers niet openbaar hoeft te maken. Daarmee vernietigt het hoogste bestuursrechtelijke orgaan een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De rechter oordeelde vorig jaar dat ProRail wel degelijk onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris valt.

RTL Nieuws probeerde via een zogenoemde Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) de bewindsvrouw te dwingen informatie over de stiptheid van treinen in de afgelopen jaren openbaar te maken. Het nieuwsprogramma wil daarmee controleren of de cijfers die treinvervoerders zelf geven, wel kloppen. ProRail houdt bij of treinen in Nederland te vroeg, op tijd of te laat vertrekken en aankomen.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein noemt de uitspraak van de RVS idioot. "Het lijkt me duidelijk dat dit informatie is waar reizigers recht op hebben, en ontkennen dat de staatssecretaris ProRail aanstuurt, is krankzinnig. We gaan nadenken over wat we nu verder nog kunnen. Na de RVS zijn er weinig mogelijkheden meer over. Maar we zijn hier al zo lang mee bezig, we huilen even uit en gaan weer verder."

RTL publiceerde al wel eerder cijfers van de Spoormonitor, een initiatief van Rover, Treinreiziger.nl en Maatschappij Voor Beter OV. De Spoormonitor registreert vertragingen die bij de actuele vertrektijden worden gecommuniceerd. Die gegevens zijn niet altijd volledig: in de praktijk zijn treinen vaker te laat.

(c) ANP/ Treinreiziger.nl