fbpx

RTL: OV-chipkaartpoortjes kunnen gevaarlijk zijn

06 sep 2014 20:14

De nieuwe toegangspoortjes van NS zijn niet veilig genoeg. NS zou de poortjes opnieuw onder de loep moeten nemen. Dat stelt D&F Consulting, dat veiligheidsinspecties uitvoert, na een inspectie op verzoek van RTL Nieuws. RET en GVB gebruiken OV-chipkaartpoortjes van dezelfde leverancier. NS stelt dat de poortjes aan alle veiligheidseisen voldoen.

RTL Nieuws vroeg het bureau de poortjes te bekijken nadat vorige maand een vrouw op station Almere Centrum bewusteloos zou zijn geraakt toen de poortjes voor haar neus dichtklapten. Een paar dagen later zou een jongen bij de toegangspoortjes op station Amsterdam Amstel ook klappen in het gezicht hebben gekregen toen hem hetzelfde overkwam. Zijn nieuwe bril zou daarbij beschadigd zijn geraakt.

Directeur van D&F Consulting Harry Krosse zegt tegen RTL Nieuws dat op hoofdhoogte een uitsparing in de poortjes kan worden gemaakt. Ook zou er een rubberen beschermingsrand kunnen worden geplaatst. "Ik denk dat NS samen met de fabrikant de risicobeoordeling moet heroverwegen en moet kijken of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn."

NS zou hebben laten weten dat de poortjes aan alle veiligheidseisen voldoen, maar zou weigeren RTL Nieuws de veiligheidsrapportages te laten inzien.

NS wil uiteindelijk op 82 van de 410 stations de poortjes sluiten. Daar kunnen mensen dan alleen nog het perron op komen door in te checken met een OV-chipkaart. Met het sluiten van de poortjes zou NS de stations veiliger willen maken en zwartrijden willen voorkomen.

(c) Novum