fbpx

Schiphol wil aansluiting op Noord-Zuidlijn

Schiphol-topman Jos Nijhuis wil dat de Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken naar de Amsterdamse luchthaven. Dat zei de topman tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, meldt Het Parool.

"We vinden allemaal dat de bereikbaarheid van Schiphol beter kan", stelde hij. "De mainport zit te wachten op een extra, directe ov-verbinding met Amsterdam. De Noord/Zuidlijn moet worden doorgetrokken." De luchthaven wil op die manier voorkomen dat de bereikbaarheid in gevaar komt. Zowel het aantal reizigers (vorig jaar 55 miljoen, 4,6 procent meer dan in 2013) als het aantal werknemers bij Schipholbedrijven neemt jaar na jaar toe.

Volgens Schiphol heeft de trein onvoldoende capaciteit om de groei in de nabije toekomst op te vangen. Bovendien zijn er regelmatig problemen met de trein rond de luchthaven. Eerder waren er al plannen om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol, maar Mansveld besloot vorig jaar daarvoor geen geld vrij te maken. Volgens Mansveld zou het doorrtrekken niet alleen duur zijn, maar zou de verlengde metro ook onvoldoende reizigers opleveren.

Reizigersvereniging Maatschappij voor Beter OV en stedenbouwkundige Ronnie Zijp pleitten in 2014 om de Noord/Zuidlijn door te trekken met een publiek-private samenwerking met de Luchthaven Schiphol.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaco Enkelaar
6 jaren geleden

Toen de metro-oostlijn in ontwikkeling was, zou NS het medegebruik van de tunnel krijgen. Om die reden is die tunnel hoger uitgevoerd dan in feite voor de metro noodzakelijk was.
Nu alles bijna klaar is meldt de NS zich opnieuw voor medegebruik voor een deelgebruik van het traject. Komt dit niet wat laat?