fbpx

Seinen op groen voor MBO-opleiding machinist spoorgoederenvervoer

26 aug 2010 15:20

Er komt een nieuwe MBO-opleiding voor het beroep van machinist in het spoorgoederenvervoer. Donderdag wordt door KNV Spoorgoederenvervoer en de provincie Noord-Brabant het startschot gegeven voor de ontwikkeling van de opleidingseisen en het opleidingsprofiel. Tot op heden werd deze opleiding door de goederenvervoerders zelf verzorgd in een privaat opleidingstraject.

Ondanks de recessie is er momenteel een structureel tekort aan gecertificeerde machinisten in het spoorgoederenvervoer. Verwachting is dat komende jaren dit tekort verder zal toenemen door de vergrijzing en de groei van het spoorgoederenvervoer in Nederland en Europa.

ROC opleiding
De opleiding wordt een ´gewone´ MBO beroepsopleiding, verzorgd door gekwalificeerde Regionale OpleidingsCentra (ROC) die over de juiste competenties beschikken. KNV Spoorgoederenvervoer verwacht dat met deze nieuwe openbare opleiding het beroep van spoorgoederenmachinist toegankelijker en daardoor aantrekkelijker wordt en verder professionaliseert.

Competentie
De opleiding gaat van start in het schooljaar 2011-2012. Voor die tijd moet een zogenaamd kwalificatiedossier worden ontwikkeld waarin alle opleidingsvoorwaarden en eisen zijn opgesteld en tevens maximaal worden geborgd.