fbpx
(c) Fusekle / shutterstock

SNCF opent verkoop voor populaire zomerverbindingen

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft de verkoop geopend voor de zomer. Alle ritten met de TGV’s van Inoui en Ouigo, de nachttreinen Intercités de Nuit en de klassieke budgettreinen van Ouigo kunnen nu geboekt worden.

Treinreizen naar Frankrijk worden steeds populairder. Niet alleen naar Parijs, maar ook naar Zuid-Frankrijk en verder zuidwaarts naar Spanje neemt de vraag sterk toe. Naast de TGV hogesnelheidstreinen, die SNCF onder de merken Inoui en Ouigo (budget) rijdt en de voordelige Ouigo langeafstandstreinen over het klassieke spoor, zijn de SNCF Intercité de Nuit nachttreinen naar het zuiden en de Alpen interessant voor de internationale reizigers.

Verdubbeling aantal nachttreinreizen

De populariteit van de Franse nachttreinen is de laatste jaren flink toegenomen. In 2023 werden er 770.000 reizen gemaakt met de Intercités de Nuit. Dat was twee keer zoveel dan in 2019. Er zijn ook plannen om te investeren in een uitbreiding van de nachttreinen met onder meer lijnen naar het buitenland.

Momenteel rijdt SNCF acht nachttreinverbindingen:

  • Paris – Toulouse (dagelijks)
  • Paris – Foix – Latour de Carol (dagelijks)
  • Paris – Nîmes – Montpellier – Perpignan – Cerbère (dagelijks in de zomer)
  • Paris – Bayonne – Pau – Lourdes – Tarbes (dagelijks)
  • Paris – Rodez – Albi (niet dagelijks)
  • Paris – Aurillac (niet dagelijks)
  • Paris – Marseille – Toulon – Cannes – Nice (dagelijks)
  • Paris – Briançon (niet dagelijks)

Twee nachttrein-eindbestemmingen in Zuid-Frankrijk, La Tour de Carol en Cerbère, geven een goede verbinding met Barcelona. Het Baskenland in Spanje met steden als San Sebastian en Bilbao is goed bereikbaar vanaf nachttreinbestemming Bayonne.

Goedkoper alternatief met Ouigo

SNCF rijdt veel hogesnelheids- en klassieke verbindingen voor een voordelige prijs met het budgetmerk Ouigo. Zo gaat er vanaf december een Ouigo tussen Brussel-Zuid en Parijs Gare du Nord, vanaf 10 euro voor een enkeltje. De trein gaat over het klassieke spoor via Bergen en doet er daarom, met een reistijd van bijna drie uur, een stuk langer over dan de hogesnelheidstreinen. Daarvoor krijg je wel een authentiekere treinervaring door Noord-Frankrijk. Een aanrader dus voor treinliefhebbers en reizigers die van ‘slow travel’ houden en meer van de omgeving mee willen krijgen.

Voordelige TGV’s

Ouigo rijdt ook een voordelige TGV hogesnelheidstrein van Lille naar Marseille. Vanaf 43 euro rijdt deze Ouigo in ongeveer vier uur en drie kwartier naar de hoofdstad van de Provence. Eurostar besloot onlangs de Eurostar Sun tussen Amsterdam en Marseille deze zomer niet te rijden.

Reizen met de Ouigo zijn alleen los te boeken. Dus bijvoorbeeld voor een reis van Amsterdam naar Parijs koop je een kaartje Amsterdam – Brussel Zuid en een los kaartje Brussel Zuid – Parijs. Dat komt omdat SNCF alleen losse kaartjes verkoopt voor de Ouigo. Ouigo is, in tegenstelling tot de Inoui, niet te boeken bij NS International.

Ruim 200 bestemmingen met TGV

SNCF biedt in totaal meer dan 200 bestemmingen met de Inoui en Ouigo TGV hogesnelheidstreinen, waaronder een rechtstreekse TGV Inoui van Parijs naar Barcelona in minder dan 7 uur en een TGV Inoui van Parijs naar Milaan, die vanaf het einde van deze maand na een lange stremming weer door de Frejus-tunnel kan en daardoor een stuk sneller tussen de twee steden rijdt.

Reizen met de TGV Inoui zijn wel vanaf Nederlandse stations te boeken. Ook die kaartjes kunnen voordelig uitvallen als je tijdig boekt. Zo zijn er al kaartjes voor een reis vanaf Amsterdam met de Eurostar en TGV Inoui naar Marseille (overstap in Parijs) voor 60 euro (boeken in maart voor reisdatum 20 augustus). Een enkeltje Amsterdam – Barcelona komt voor die reisdatum op 129 euro en een reistijd van twaalf uur en negentien minuten.

Het netwerk van SNCF, inclusief de verbindingen in samenwerking met andere maatschappijen.

© Treinreiziger.nl

5 4 stemmen
Artikel waardering
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert Sitters
1 maand geleden

Nadeel voor reizigers uit Nederland is de vervelende overstap in Parijs naar andere stations. Voordeel van de Zon Thalys (later Eurostar) was de directe verbinding langs Parijs.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dat zal niet veranderen tenzij men, zoals al vaker betoogd, van een modern buiten station zou gaan rijden. Goed bereikbaar met RER en met voldoende sporen. Zoals Marne la Vallée maar dan groter. Gare du Nord is toch veel te krap. Vanuit NL zal er niet veel meer bij komen. Het beste zou zijn wanneer IC Brussel betrouwbaar is en dat je vanaf Brussel hoogfrequent kan vertrekken naar een aantal knooppunten in FR. Zoals CdG, Marne la Vallée, Lyon, Cote de Azur,
Maar goed, wie weet over tien jaar. Misschien is Amsterdam WTC Zuid dan ook op orde om internationaal verkeer te verwerken.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Dries Molenaar
Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Paris-Nord is een uitstekend eindpunt voor reizigers uit Nederland met bestemming Parijs. Dat moet vooral zo blijven. Eindpunt ver van de stad in the middle of nowhere en dan met de RER gaat niet werken.
Daarnaast is er behoefte aan doorgaande treinen vanuit Nederland langs Parijs, zoals tot en met vorig jaar de Eurostar Sun.
Tot voor kort vertrokken de Eurostar 9316 en 9322 gekoppeld uit Amsterdam. In Brussel werden deze stellen losgekoppeld. 9316 ging naar Paris-Nord en 9322 ging via Paris CDG naar Marne-la-Vallée. Dit stel zou door kunnen zoeven naar Lyon en Marseille.
Deze koppeling zou ook kunnen op andere vertrektijden met doorgaande flitstreinen via Paris CDG:
naar Nîmes, Montpellier en Barcelona;
naar Nantes;
naar Bordeaux.
Eurostar moet gewoon zorgen voor voldoende treinstellen.

Gekoppeld rijden betekent geen extra belasting voor het verouderde spoor tussen Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid met ook nog eens die te krappe tunnel onder het centrum van Brussel.
Als Eurostar deze kansen laat liggen, dan moet een ander de kans krijgen. Het is niet zo belangrijk wie er rijdt, als er maar gereden wordt en de treinen snel, goed en betrouwbaar zijn.
Je kunt nog zulke mooie kaartjes tekenen, maar dan moeten de treinen wel rijden op al die verbindingen. Het spoor ligt er.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Marne la Vallée is niet ver buiten de stad. Niemand blijft bij Gare du Nord in de buurt. Je moet altijd reizen en vanuit Marne la Vallée zul je net zo snel in veel arrondisementen zijn als vanuit Gare du Nord. De RER is wel wat comforabler dan de metro hoewel het in sommige wijken niet zo prettig is. Hij stopt ook veel minder. Gare du Nord is ook niet erg prettig om te verblijven. Je moet wel dekking zoeken in de Eurostar ruimte.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@Meneer Molenaar.
Marne-la-Vallée is op meer dan 40 kilometer van de Notre Dame. Dat noem ik ver buiten de stad.
De RER biedt nauwelijks meer comfort dan de gewone Metro. De stoeltjes zijn even hard en er is grote kans dat je moet staan. Je moet altijd op jouw bagage letten.
In de omgeving van het Gare du Nord zijn tal van hotels in uiteenlopende categorieën. Daar loop je met een rolkoffertje zo naar toe. Je stalt jouw bagage in jouw hotel en tal van punten in Parijs liggen gemakkelijk binnen jouw bereik: te voet, met de fiets, met de bus, met de metro of met de taxi.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

kletskoek, niemand verblijft in de hotels bij Gare du Nord, je zal wel gek zijn. Die tijd is al lang voorbij. Handig als je ‘s morgens vroeg weg zou moeten, niet om als reiziger te verblijven.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Er zijn heel veel hotels rond het Gare du Nord en ze worden goed geboekt. Volgens de heer Molenaar verblijft daar niemand. De realiteit is dat dit weekend veel hotels daar volkomen volgeboekt zijn. Over kletskoek gesproken. En de gasten van die hotel heten niet allemaal Gekke Henkie.

Drs.P
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Onzin, er is veel vraag naar deze hotels. Goedkope tarieven zijn vaak uitverkocht.

Eend
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Op zich is gekoppeld rijden niet een slechte oplossing. Voor Barcelona kan dit waarschijnlijk niet omdat de vraag te groot is.
Spanje is druk bezig de lijn Barcelona naar Alicante te moderniseren en van normaal spoor te voorzien. In 2027 zal de reistijd Barcelona naar Alicante maar 3 uur bedragen. Theoretisch is zelfs mogelijk een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Alicante. Reistijd is dan ongeveer 13 uur.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Als de vraag van Amsterdam naar Barcelona voor een treinstel de groot is, dan koppel je langs meerdere Eurostars treinstellen aan. Het toont aan dat men kansen laat liggen.

Eend
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Antwoord aan Bert Sitters. Op zich kan tussen Amsterdam en de omgeving van Parijs een trein aankoppelen. De TGV lijn Parijs naar Lyon kan ook een flessenhals zijn. Renfe wil in de toekomst ook een aantal treinen laten rijden van Parijs naar Barcelona en Marseille. De huidige TGV en ook Talgo’s hebben geen volledige restauratie rijtuig. Voor reis langer reisduur dan 6 uur is een restauratie rijtuig noodzakelijk. Ik denk zelf aan een Talgo of TGV van 400 meter en eventueel langer als technisch mogelijk is.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Droom lekker verder, jouw plannen zijn verre van realistisch

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Vanuit Nederland/België rechtstreeks naar Barcelona is technisch onmogelijk, dus laat die droom varen. Bovendien kun je onmogelijk concurreren met de luchtvaart als een treinticket Amsterdam-Barcelona € 200 enkele reis kost.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Die nieuwe snelle lijn gaat helemaal door naar Almeria, Málaga en Algeciras aan de Straat van Gibraltar. Daar ligt nog helemaal geen spoor. In Spanje maken ze wel werk van HSL. Waar blijven Nederland, België en Duitsland?

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het is hier vol gebouwd en er zijn wat andere zorgen. Zoals defensie. Spanje ligt lekker veilig en doet alleen maar voor de buehne mee met de NATO.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Wel ruimte voor uitbreidingen van snelwegen die veel meer ruimte nodig hebben.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

In Spanje is er buiten wat stedelijk vervoer en HSL-vervoer nauwelijks aanbod van openbaar vervoer. Dus om nou Spanje als OV-land te adoreren gaat wel een beetje ver.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Ooit een keer met de bus gedaan. Dat kostte praktisch al een hele dag tot Malgrat de Mar. Dat was toen een betrekkelijk normaal, met de auto duurt het ook een eeuwigheid.
NB als de vraag zo groot is zou men toch subiet kunnen beginnen met rijden? Laat dan ook wat meer treinen rijden, en sneller.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Dries Molenaar
Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Vanuit Nederland/België rechtstreeks naar Barcelona is technisch onmogelijk, dus laat die droom varen. Bovendien kun je onmogelijk concurreren met de luchtvaart als een treinticket Amsterdam-Barcelona € 200 enkele reis kost.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Technisch is het niet onmogelijk, maar de treinen ontbreken.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Hoeveel vraag is er vanuit Nederland/België naar Nimes, Montpellier, Nantes, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nice? Eurostar/Thalys heeft te weinig treinen beschikbaar om rechtstreeks vanuit Nederland/België naar diverse Franse steden te rijden, dus dat is geen mogelijkheid. Dan is er alleen de mogelijkheid om vaker vanuit Nederland/België naar Marne-la-Vallée te gaan rijden met aansluiting op TGV’s verder Frankrijk in.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Zie de Eurostar Sun. Kijk eens naar alle vluchten die gaan van Schiphol naar bijvoorbeeld Lyon en Bordeaux.
De EurostarSun ging alleen op zaterdag in de zomermaanden, maar er zat mensen die op andere dagen willen of moeten.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bert Sitters
Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

In NL hebben we flink pech met ambitiloos spoorondernemen.
SNCF INOUI zit er bovenop, CNN is verliefd op Europese treinontwikkelingen:
https://edition.cnn.com/2025/03/18/travel/france-new-tgv-design-inoui-intl-scli/index.html

CNN — 
France’s national railway operator has unveiled its next-generation high-speed trains, equipped with stylish interiors that are already causing a stir online.

….
Journeys will start on the Paris-Lyon-Marseille line in 2026, taking travelers from the capital to the south coast in three hours.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

SNCF heeft het regionale en interregio-vervoer flink verwaarloosd. Het aantal treinen dat steden als Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille aandoen is flink kleiner ten opzichte van het aantal treinen dat middelgrote Duitse steden aandoen en ook bijvoorbeeld Rotterdam wordt door meer treinen aangedaan ten opzichte van de Franse steden Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille. SNCF is leuk voor vervoer naar en in Paris, maar daarbuiten is de SNCF waardeloos.

FFA
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

schrijf Von der Leyen of beter naar het EU parlement en Commisie.
Met dank aan Frans Timmermans Green Deal dat er werd/wordt ingezet op internationaal/europees railverkeer.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  FFA

Heeft u mevrouw Von der Leyen al geschreven?

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bert Sitters
Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Als ik een brief aan haar schrijf is het een vriendelijk verzoek om een andere functie te nemen. Bovendien krijg ik steeds meer serieuze twijfels aan het democratisch gehalte van veel internationale instituties.

Krijg sterk het idee dat de groene lui liever ineffectief klimaat/milieu beleid willen met wiebelstroom en schadelijke accuauto’s dan kernenergie, goed onderzoek naar thorium / kernfusie, duurzame productie (en niet al die wegwerp troep), versterking van lokale gemeenschappen en uiteraard fatsoenlijk OV. Vanuit duurzaamheid is dingen lokaal doen, die lokaal kunnen een goed idee.

Loek Voorn
1 maand geleden

Als je de kaart op een groter formaat wilt hebben, dan kun je de volgende link gebruiken naar SNCF Voyageurs:
https://www.sncf-connect.com/assets/media/2024-11/sncfvoy_freu_aout22.pdf

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Loek Voorn

Handig.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Loek Voorn

Dat kaartje is inmiddels al weer verouderd, want hier staat de Eurostar Sun nog op van Amsterdam naar Marseille.

Damiano Albani
1 maand geleden

Vergeet niet naar de kortingskaarten te kijken: https://www.sncf-connect.com/app/nl-nl/catalogue.
Zeker met kinderen is bijvoorbeeld de Carte Avantage Adulte aan te raden (o.a. “-60% tot 3 begeleide kinderen van 4 tot 11 jaar”).

Davy
1 maand geleden

Je bent al twee dagen te laat met dit nieuws. Ticketverkoop ging open op 12 maart 0u. Ik heb om 9 u ‘s morgens nog net een plaatje kunnen bemachtigen van Brussel naar Avignon. Een paar uur later was die uitverkocht.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Davy

de redactie wilde eerst zelf winkelen 🙂
NB treurig dat de verkoop zo snel moet stoppen door gebrek aan kaarten.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Dries Molenaar
Arjan Krabbenbos
1 maand geleden

De Ouigo classique van Paris Nord naar Brussel heb ik begin januari 2025 retour genomen. De drukte op de Heenweg naar Parijs was enorm, dus deze trein zal best een succesnummer worden. Op de terugweg iets minder massaal, maar een rit in de Belgische I 11 rijtuigen zijn comfortabel. Deze trein zal ook doorgetrokken kunnen worden naar Rotterdam Centraal, waar thans ook I 11 rijtuigen deze verbinding verzorgen. Van Rotterdam Centraal naar Brussel v.v. is dit thans de EuroCity die Antwerpen Centraal en Mechelen verbindt. Zo heb je ook vanuit Nederland een low cost verbinding met Frankrijk.

Jammer dat de voormalige Zon Thalys is opgedoekt, voorheen reisde je in 6 uur direct naar deFranse Zuidkust vanaf Rotterdam en Amsterdam. De Eurostar Amsterdam Centraal via Brussel naar en van London is ook een hit, al zal er binnenkort tijdelijk weer te Brussel moeten worden overgestapt. Dit komt door de laatste werken bij de nieuwe Eurostar terminal te Amsterdam Centraal.

Voor de toekomst liggen meer internationale verbindingen op de rol, zowel als dag en nachtverbindingen. Met veel reclame en aanbiedingen voor de nieuwe internationale verbindingen zal de trein weer in populariteit gaan toenemen. Tip: Laat bij transferverkeer ook kaartjes te koop zijn in nachttreinen en op dagverbindingen, zoals op TGV en Eurostar! Dus metrokaartjes voor metro in London en Parijs, maar ook in andere landen zal dit een fijn welkom zijn!