fbpx

Snelbus kan overlast werkzaamheden Nijverdal verminderen

Vanaf 13 december wordt de spoorverbinding Zwolle-Enschede voor drie jaar onderbroken vanwege de aanleg van de Combitunnel in Nijverdal. Tussen het bestaande station in Nijverdal en het tijdelijke station Nijverdal West wordt een buspendel verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Gezien de verkeerssituatie in Nijverdal ondervindt deze bus hinder van het spitsverkeer. In het alternatieve idee van OV-geïnteresseerde Maurits Wever rijdt er een snelbus in de spits tussen Raalte en Holten, waardoor de reizigers de drukte ontlopen en minder bussen door het centrum van Nijverdal rijden.

Het idee gaat uit van een snelbus over de N332 tussen Raalte en Holten. Deze weg is relatief verkeersluw en loopt om de kernen van Heeten en Nieuw Heeten heen. De snelbus kan de afstand tussen de NS stations van Raalte en Holten in 25 minuten overbruggen. In Holten stappen de reizigers, vrijwel zonder wachttijd, in de directe stoptrein naar Enschede. Ook in de tegenrichting vanuit Twente naar Raalte hebben de reizigers een vlotte aansluiting en staan binnen 25 minuten vanuit Holten weer op het Stationsplein in Raalte. Deze snelbusverbinding is zo´n 10 minuten sneller, betekent één keer minder overstappen en is betrouwbaarder dan de nu geplande verbinding via Nijverdal.

Ook de verkeerssituatie in Nijverdal is gediend met dit alternatief. Naar schatting van Maurits Wever reizen er in de spits ieder half uur zo´n 80 reizigers vanuit de richting Raalte naar Twente. Om deze reizigers comfortabel te vervoeren zijn twee bussen benodigd voor de rit door Nijverdal. 

Door de inzet van de snelbus Raalte-Holten rijden er volgens Maurits Wever in de spits 8 bussen per uur minder door het drukke gebied van Nijverdal. Voor de treinreizigers uit Raalte bestaat een betrouwbare en gemakkelijke verbinding met een kortere reistijd en minder overstappen.

Foto: archief