fbpx

SP wil alarmknop in alle treincoupés

16 nov 2010 19:13

 (Novum) – Er moet een alarmknop komen in iedere treincoupé, zodat reizigers bij onraad snel de conducteur kunnen waarschuwen. Dat is een van de maatregelen waarmee de SP de trein veiliger wil maken. Tweede Kamerlid Farshad Bashir heeft een veiligheidsplan opgesteld voor het spoorvervoer.

Volgens de SP´er gaat het niet goed met de veiligheid in de treinen. Dit jaar zouden er al vijftig procent meer meldingen van incidenten op het spoor zijn geweest dan twee jaar geleden. "Maandelijks worden conducteurs tientallen keren lichamelijk bedreigd en honderden keren verbaal geïntimideerd."

Behalve de alarmknop pleit hij verder voor meer spoorwegpolitie, meer conducteurs en het plaatsen van politieposten op alle grote stations. Conducteurs kunnen dan sneller rekenen op bijstand van de politie. Wie zich misdraagt in de trein moet bovendien harder worden gestraft.

Op kleine stations ontbreekt het vaak aan sociale controle. Als een loket geen optie is, moet worden gekeken naar kleine winkeltjes, een fietsenmaker of kantoor om zo de sociale veiligheid te verhogen, aldus Bashir.