fbpx

Speciale dienstregeling trein tijdens Koningsdag en Koningsnacht

Net als in het verleden met Koninginnedag rijden de treinen en ook sommige bussen tijdens Koninsdag en de voorafgaande Koningsnacht via een aangepaste dienstregeling. Met name in de Koningsnacht rijden er veel extra treinen. Op Koningsdag rijden de treinen met name rond Amsterdam en Eindhoven volgens een aangepaste dienstregeling. Internationale treinen en Intercity Direct rijden dan niet van en naar Amsterdam Centraal.

Internationale reizigers krijgen het advies minimaal een half uur eerder op reis te gaan. Thalys start en eindigt op Koningsdag te Schiphol. ICE´s en nachttreinen (naar het buitenland) starten en eindigen te Utrecht. De trein naar Berlijn rijdt vanaf Amersfoort.

Intercity Direct
Intercity Direct maakt in Amsterdam plaats voor andere treinen. Daardoor rijdt de trein alleen tussen Schiphol en Breda. Normaal rijdt de trein 2x per uur, maar op Koningsdag 1x per uur. Omdat de dienstregeling is aangepast is de trein op 26 april toeslagvrij.

Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI
Station Amsterdam RAI is op 26 april gesloten voor zowel trein als metro. Reizigers worden aangeraden van en naar Amsterdam Zuid te reizen. Reizigers vanuit de richting Amersfoort en Enschede worden op Koningsdag aangeraden via Utrecht Centraal naar Amsterdam Zuid te reizen.

Extra overstappen
Op Koningsdag rijden op sommige trajecten meer treinen, maar op andere trajecten minder treinen. Ook moeten reizigers rekening houden met extra overstappen en slechtere aansluitingen. Zo rijden de intercity´s Alkmaar – Maastricht en Den Haag – Venlo slechts tot Eindhoven. De intercity Schiphol – Heerlen rijdt op 26 april naar Maastricht, in plaats van Heerlen.

Minder intercity´s
Tussen Eindhoven en Sittard rijden door de aangepaste dienstregeling geen vier, maar twee intercity´s per uur. Doordat de Sprinter Eindhoven – Weert doorrijdt naar Sittard blijven er echter wel vier reis mogelijkheden per uur: twee snelle, en twee langzame.

Slechtere aansluitingen in Roermond
Door de speciale Koningsdag dienstregeling sluiten de treinen van Veolia en NS niet meer goed op elkaar aan. De aansluiting in Roermond van de intercity richting Eindhoven op de treinen van de Maaslijn en omgekeerd vervalt. Reizigers moeten hier rekening houden met een overstaptijd van ca. 20 minuten.

Langer wachten in Heerlen
Normaal kunnen reizigers uit de richting Kerkrade in Heerlen overstappen op de intercity richting Eindhoven. Maar die intercity valt uit. Reizigers moeten nu 20 minuten wachten op een sprinter naar Sittard en daar overstappen op de trein naar Eindhoven.

Ook in Maastricht slechtere aansluitingen
Verder meldt Veolia dat de aansluitingen in Maastricht op 26 april er op achteruit gaan. “In Maastricht tenslotte dienen reizigers in beide richtingen rekening te houden met een overstaptijd van ca. 25 minuten voor een overstap tussen de treinen op de Heuvellandlijn en de IC-trein richting Eindhoven” aldus de vervoerder in een persbericht.

Extra treinen
Maar er zijn ook trajecten waar juist extra treinen rijden, bijvoorbeeld tussen Haarlem en Amsterdam. De meeste extra treinen rijden er in de nacht voor Koningsdag (Koningsnacht). Zo rijden er heel de nacht frequent treinen van en naar Den Haag. Tussen Rotterdam en Den Haag HS rijden er dan bijvoorbeeld vier nachttreinen per uur, normaal is dat er slechts één. Een deel van de extra nachttreinen rijden als Sprinter, en stoppen dus op alle tussen gelegen stations.

Koningsnacht
Vanuit Den Haag rijden er op Koningsnacht ook frequent nachttreinen naar Leiden (waar er overgestapt kan worden voor Amsterdam) en naar Utrecht via Gouda.

  • Handig om te weten: Alcohol is in de trein niet toegestaan tijdens Koningsdag en Koningsnacht.
  • Om de veiligheid op Koningsdag te vergroten zijn op stations in de buurt van grote Koningsdagevenementen de kluizen en bagagedepots gesloten vanaf vrijdag 25 april tot zondagochtend 27 april 07.00 uur. Dit geldt voor de stations Alkmaar, Haarlem, Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Utrecht Centraal, Breda, Tilburg, ´s Hertogenbosch en Eindhoven.