fbpx

Spoedoverleg NS met bonden na steekincident

04 feb 2016 11:31

De vakbonden hebben donderdagmiddag spoedoverleg met NS naar aanleiding van een incident woensdagavond in Landgraaf waarbij een conducteur in zijn buik werd gestoken. Dat bevestigde een woordvoerder van het spoorbedrijf.

NS heeft de bonden zelf uitgenodigd voor een gesprek, liet de zegsman weten. Het spoorbedrijf wil toelichten wat het al heeft ondernomen om het geweld tegen het eigen personeel in te dammen, en bespreken welke bijsturing eventueel nodig is. Het is volgens NS nog te vroeg om te zeggen of naar aanleiding van het steekincident in Landgraaf extra maatregelen worden genomen.

CNV Vakmensen had eerder laten weten het overleg aan te grijpen om aan te dringen op haast met plannen voor een tweede conducteur op de trein na 22.00 uur. Over de dubbele bezetting in de avonduren zijn vorig jaar afspraken gemaakt, maar die komen volgens de vakbond niet goed van de grond. Ook vakbond VVMC meldt dat. Volgens NS zijn driehonderd tot vierhonderd extra conducteurs nodig, die het bedrijf deels intern wil zien te werven.

"NS treuzelt en vertraagt. De werving moet nu zo snel mogelijk starten," vindt CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen. De Vakbond voor Rijdend Personeel VVMC eiste woensdagavond al maatregelen. Er moet volgens de vakorganisatie per direct meer ondersteuning komen op de treinen en perrons.

Het incident woensdag gebeurde overigens niet in een NS-trein, maar in een Duitse trein van Euregiobahn. De trein was vanuit Heerlen onderweg naar Duitsland.