fbpx

Spoorbeheerder Groot-Brittannië dreigt met staking

21 mei 2015 14:20

Een dreigende staking bij de Britse spoorwegbeheerder Network Rail kan de komende week onder meer de Londense luchthaven Gatwick van treinverbindingen beroven. Er zal ook geen treinverbinding tussen Engeland en Schotland zijn. Dit meldt de krant The Guardian donderdag na inzage in de stakingsplannen.

  • Update: Stakingsdreiging van de baan. De vakbonden hebben hun acties donderdag na gesprekken met de werkgever opgeschort, aldus de BBC.

Network Rail beheert het grootste deel van de spoorweginfrastructuur in Groot-Brittannië. Veel personeel van Network Rail wil het werk maandagnamiddag neerleggen. Het personeel eist betere betaling en heeft voorts conflicten met de werkgevers over arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Volgens The Guardian valt dinsdag 90 procent van de treinen uit en rijden ook veel treinen niet op maandag en woensdag als de staking niet wordt afgelast.

De spoorwegmaatschappijen rekenen er niet op dat de partijen voor het pinksterweekeinde tot een akkoord komen. Ze kondigen daarom al aan dat treinverbindingen uitvallen. Zo is gemeld dat de treinen van en naar Gatwick Airport dinsdag niet rijden. De treinverbinding Heathrow Express van Londen met het vliegveld Heathrow blijft dinsdag overdag normaal rijden.

In Europa is er meer stakingsleed. Ook in België dreigt er een spoorstaking. De Duitsers hebben net diverse stakingen achter de rug en zijn er minimaal tot en met 15 juni van verlost.

(c) ANP