fbpx

Spoorlijn Groningen – Heerenveen gaat niet door

25 mei 2012 19:16

Er komt geen spoorlijn van Groningen naar Heerenveen. Dat hebben de provincies Groningen en Friesland vrijdag bekend gemaakt. 

In december bleek al dat de kosten voor het beheer en onderhoud van de spoorlijn duurder uit vielen. Voor het onderhoud en beheer zou jaarlijks 6 miljoen euro nodig geweest zijn. Bovendien zou de aanleg van de spoorlijn 123 miljoen duurder zijn dan verwacht.

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord zijn diep teleurgesteld over het besluit om de spoorlijn Groningen – Drachten – Heerenveen af te blazen. “Hiermee mist het Noorden de laatste kans om alsnog de Zuiderzeelijn van Groningen naar de Randstad te realiseren”, aldus Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW Noord.

De teleurstelling is ook groot omdat juist de werkgeversorganisaties een beslissende rol hebben gespeeld bij het beschikbaar komen van de compensatiegelden voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn in 2007. VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord vinden dat de markt geen faire kans heeft gekregen. “De bestuurders trekken de stekker om financiële redenen uit het project, terwijl marktpartijen tot twee maal toe hebben aangegeven dat de spoorlijn binnen de budgettaire kaders uitvoerbaar is”, stelt Ron van Gent, regiodirecteur MKB-Nederland Noord. “Het is teleurstellend dat we niet de gelegenheid hebben gekregen om hier invulling aan te geven.”