fbpx

Spoorwegmuseum tussen wal en schip

27 aug 2010 11:52

Op woensdag 13 oktober start de tentoonstelling ‘Sporen over Zee’ in Het Spoorwegmuseum te Utrecht. De tentoonstelling gaat over de ´boottreinverbinding’ tussen Nederland en Groot-Brittannië. Aan de hand van persoonlijke verhalen van reizigers vertelt ‘Sporen over Zee’ de geschiedenis van het reizen per trein en boot vanaf Hoek van Holland en Vlissingen van 1875 tot nu. ‘Sporen over Zee’ loopt van 13 oktober 2010 t/m 13 maart 2011.

Door samenwerkingsverbanden tussen scheepvaart- en treinmaatschappijen ontstond er in de 19de eeuw een gecombineerde boottreinverbinding tussen Nederland en Engeland. Reizigers konden vanaf elk station in Nederland een combinatieticket boeken voor trein èn boot waardoor de reis eenvoudiger en minder tijdrovend werd.

In de tentoonstelling ‘Sporen over zee’ is in Het Spoorwegmuseum te zien hoe deze boottreinverbinding zich sinds 1875 heeft ontwikkeld. Voor ‘Sporen over Zee’ werkt Het Spoorwegmuseum samen met het National Railway Museum in York en het Reddings- en Veerdienstmuseum Jan Lels in Hoek van Holland. Onder de naam ‘Once upon a tide’ startte in het voorjaar in York een tentoonstelling over de boottreinverbinding van Groot-Brittannië naar Nederland en verder. In het Spoorwegmuseum gaat de tentoonstelling over de tegengestelde route, die van Nederland naar Engeland.