fbpx

Stadsvervoerbedrijven bereiden zich voor op staking

19 jan 2011 13:22

De stadsvervoerbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn van plan half februari het werk neer te leggen. GVB, RET en HTM zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden.

Dat heeft voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het Amsterdamse GVB woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. Geldhof denkt dat de bedrijven geen schijn van kans maken bij een aanbesteding.

Het kabinet denkt 120 miljoen te bezuinigen door het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden in plaats van ´onderhands´ te gunnen. Geldhof denkt dat het openbaar vervoer daardoor in handen komt van twee grote buitenlandse bedrijven. Volgens hem verdwijnen bovendien honderden banen en wordt het aanbod aan de reiziger dertig tot veertig procent minder.

HTM, RET en GVB zijn de komende weken nog meer acties van plan. Maandag waren ook medewerkers van de drie bedrijven bij de partijbijeenkomst van de PVV in Rotterdam om te demonstreren. "De PVV maakt dit mogelijk", stelt Geldhof.