fbpx

Staking voor onbepaalde tijd bij Franse spoorwegen (SNCF)

(Novum/AP) – Franse vakbonden voor spoorwegpersoneel zijn woensdag overeengekomen om volgende week voor onbepaalde tijd in staking te gaan. Zij zijn ontevreden over de plannen van de Franse regering de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar.

De zeven vakbonden leggen vanaf dinsdag 12 oktober het werk neer en sluiten zich aan bij werknemers in de oliesector, de transportsector en het openbaar vervoer die eveneens gaan staken.

Ingestemd
De overeenstemming werd woensdag bereikt op het moment dat de Senaat voor de tweede dag op rij in debat ging over de hervormingen van het pensioenstelsel. Het parlement heeft al ingestemd met het wetsvoorstel. 

Eerdere stakingen
De Franse Spoorwegen (SNCF) hebben dit jaar al vaker gestaakt. Bijvoorbeeld van 6 april t/m 23 april, 27 mei, 24 juni, 7 en 23 september. Aan de stakingen lijkt voorlopig dus nog geen einde te komen.

Hinder
Naar verwachting zal de Thalys tussen Amsterdam en Parijs geen hinder ondervinden van de staking. Mogelijk zullen wel enkele TGV treinen vanaf Brussel worden opgeheven of worden ingekort. Nadere details ontbreken nog.