fbpx

Stakingen OV in Utrecht en Amsterdam gaan door

14 okt 2015 17:04

FNV mag donderdagochtend een werkonderbreking houden in het openbaar vervoer. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding van de Utrechtse vervoerder Qbuzz tegen FNV. De Amsterdamse vervoerder GVB had zich al eerder neergelegd bij de aangekondigde acties.

Door de uitspraak van de rechter zullen er tussen 5:00 uur en 8:30 uur nauwelijks tot geen bussen rijden rond Utrecht en Amsterdam. Ook de trams en metro´s zullen uitvallen. Na 8:30 uur wordt de dienstregelig weer opgestart, maar kan het nog tot 11:00 uur duren voordat alles weer rijdt.

Qbuzz vond de staking buitenproportioneel, maar de rechter is het daar niet mee eens. De vakbond is blij met de uitspraak. "De staking is kennelijk niet een te zwaar middel om onze eisen kracht bij te zetten," zegt Erik Vermeulen van de FNV tegen RTV Utrecht. Qbuzz, het bedrijf achter U-OV, betoogde dat de staking nergens voor nodig is. Volgens het bedrijf worden 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven gedupeerd. Qbuzz zegt dat de actie van de FNV is gericht tegen de overheid, maar vooral het vervoersbedrijf getroffen wordt. Bovendien wordt nog over de CAO gepraat, zegt de vervoerder. De werknemers van Qbuzz in Utrecht werken weliswaar voor een commercieel bedrijf, maar hun pensioenen zijn ondergebracht bij het ABP, het pensioenfonds voor mensen bij overheid en in het onderwijs.

De veren in Amsterdam zullen overigens wel gewoon varen.