Station Breda af maar zonder hogesnelheidstrein
09 sep 2016 12:01
Met een muzikaal feestje en paukenslagen is donderdag het nieuwe station van Breda officieel geopend. Treinreizigers zagen het nieuwe complex de afgelopen vier jaar om zich heen verrijzen. Het gebouw van architect Koen van Velsen bestaat niet alleen uit een trein- en busstation, maar herbergt ook kantoren en 150 woningen en een parkeerplaats op het dak.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende het station samen met burgemeester Paul Depla en andere bestuurders. ProRail-directeur Pier Eringa zei dat Breda nu een "station heeft waar het trots op mag zijn en dat in niets meer valt te vergelijken met het oude stationnetje".
Daar moesten de betrokken overheden, NS en ProRail wel iets voor over hebben: het nieuwe station kostte uiteindelijk 144 miljoen euro, 12 miljoen meer dan oorspronkelijk begroot. Tijdens de bouw waren er onder meer lekkages en maakte het heiwerk te veel herrie voor omwonenden. De aannemers stapten daarom over op schroefpalen, die een stuk duurder zijn.
Een van de redenen voor het nieuwe station was de aansluiting van Breda op het netwerk van hogesnelheidstreinen. Maar die stoppen voorlopig niet op het station, en daar zijn ook geen concrete plannen meer voor. De geplande hogesnelheidstrein Den Haag – Breda – Brussel is er nooit gekomen. Daarna was het idee om een toeslagvrije Fyra te laten pendelen tussen Breda en Antwerpen, maar vanwege het falen van de Fyra is ook die er nooit gekomen.
Breda zal wel aangesloten worden op het internationale spoorwegnetwerk. De Benelux-trein gaat in de toekomst niet meer via Roosendaal naar België rijden, maar via Breda. De tijdwinst van deze wijziging is overigens beperkt.
Breda krijgt weliswaar niet een echte hogesnelheidstrein, de stad wordt wel sneller en beter bereikbaar. De hogesnelheidslijn wordt namelijk nu al gebruikt door de Intercity Direct, die Breda snel met Amsterdam verbindt. Dat gaat nu met een snelheid van 160 kilometer per uur, vanaf 2021 gaat de snelheid omhoog naar 200 kilometer per uur. Ook krijgt Breda een snellere verbinding met Den Haag: de intercity Den Haag – Eindhoven gaat namelijk ook via de HSL rijden.
(c) Treinreiziger.nl / ANP