fbpx

Stiptheid NMBS bereikt dieptepunt

27 jan 2010 14:37

De Belgische treinreiziger heeft het in 2009 zwaar te verduren gehad. 11,1% van de treinen had een vertraging van 6 minuten of meer. Een dergelijke score werd voor het laatst gerealiseerd in 1998. In het laatste kwartaal van 2009 had zelfs 14,5% van de treinen een vertraging van meer dan 6 minuten.

Het aantal opgeheven treinen viel in 2009 ook veel hoger uit. Werd in 2008 nog 1,1% van de treinen opgeheven, in 2009 is dit opgelopen naar 1,7%. In een persbericht van de Belgische spoorwegen (NMBS) laat het bedrijf doorschemeren dat ze gegeven het winterweer het niet zo slecht deden. "In Nederland was in december zelfs enkele dagen een negatief reisadvies van kracht, terwijl de klimatologische omstandigheden vergelijkbaar waren".

In vergelijking met de Nederlandse Spoorwegen hebben de Belgische spoorwegen in het laatste kwartaal relatief weinig treinen opgeheven (Nederland: 4%, België 1,7%). Op jaarbasis zijn de verschillen echter minimaal (Nederland: 2%, België 1,7%). Belgische reizigers maakte wel veel meer kans op een vertraagde trein. In Nederland had slechts 7,2% van de treinen een vertraging van 5 minuten of meer. Ondanks dat er in Nederland veel meer treinen op tijd reden, voldeed NS daarmee overigens nog niet aan de norm van het ministerie van verkeer en waterstaat. 

De problemen in België zijn het grootst in de spits. Dan is zelfs tot 20% van de treinen vertraagd (betreft avondspits vierde kwartaal 2009). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *