fbpx

Stiptheid NMBS verder achteruit

27 okt 2009 17:04

In België zijn er tijdens het derde kwartaal minder treinen op tijd gaan rijden. Ook in het eerste kwartaal was de stiptheid van de NMBS al achteruit gegaan. 90,9% van de treinen had een vertraging van kleiner dan 6 minuten. Vorig jaar lag de punctualiteit nog een procent hoger.

Rekening houdend met het aantal reizigers (reizigerspunctualiteit) komt de punctualiteit zelfs op 89,9% uit. Vorig jaar kwam dit percentage uit op 91,1%. In het eerste kwartaal was de stiptheid ook al gedaald. Toen werd het koude weer als oorzaak aangehaald. Spoorbeheerder Infrabel excuseerde zich toen bij de NMBS reizigers.

Behalve de punctualiteit is ook het aantal uitgevallen treinen fors toegenomen. Zo reed 2,2% van de treinen niet, terwijl dit in het derde kwartaal van 2008 nog 0,9% was. Deze toename is vooral te wijten aan een brand in een seinhuis in Herentals, waardoor er weken lang een aangepaste dienstregeling gold. 
Verder is het aantal gehaalde aansluitingen gedaald van 91,2% naar 88,5%. 

Ondanks alle inspanningen lijkt het de NMBS niet te lukken om de stiptheid te verbeteren. Al enkele jaren zorgt de stiptheid voor veel discussie. Bijvoorbeeld in 2006, toen ook de stiptheid daalde. Toen liet spoorbeheerder Infrabel weten dat er een plan met nieuwe maatregelen klaar lag, om de stiptheid te verbeteren. ,,De stiptheid moet voor Infrabel een absolute prioriteit zijn en blijven. Het is iets waar we constant mee bezig zijn en waar we in 2006 ook 8 miljoen in hebben geïnvesteerd´´, zegt de Infrabel-woordvoerder. ,,Maar we moeten toegeven dat de stiptheid in 2006 niet goed was´´, aldus Infrabel drie jaar geleden.

In 2007 daalde de stiptheid echter verder. En alhoewel in 2008 de stiptheid licht verbeterde, lijkt de stiptheid van 2009 onder het niveau van 2008 uit te komen, en mogelijk onder het niveau van 2007. 

Spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel willen nu een extern bureau inschakelen om de stiptheid van het spoorverkeer te onderzoeken, om zo tot een gezamenlijk plan te komen om de stiptheid alsnog te verbeteren.