fbpx

Stopcontacten in 2e klas en laadpalen voor mobieltjes onzeker

13 jun 2014 12:09

Het is nog maar de vraag of er op stations en perrons laadpalen komen te staan waarmee treinreizigers hun mobiele telefoons, tablets en laptops kunnen opladen. Ook is het onzeker of er stopcontacten worden ingebouwd in de 2e klas van intercity´s.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het goede ideeën, maar ze wil eerst onder meer weten hoeveel het precies gaat kosten voordat ze erover besluit. Ze hakt de knoop ergens volgend jaar door, blijkt uit een brief van haar aan de Tweede Kamer. GroenLinks had, met steun van een Kamermeerderheid, als tussenoplossing voorgesteld om in elk geval de laadpalen te plaatsen zolang nog niet alle tweedeklascoupés zijn voorzien van stopcontacten.

Mansveld heeft dat besproken met de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail. Daaruit blijkt dat het technisch mogelijk is om oplaadpalen neer te zetten, maar de bedrijven wijzen erop dat een reiziger gemiddeld 5 minuten wacht voor de treinreis, terwijl het opladen van een accu van een telefoon langere tijd duurt. Vorige zomer stond er als proef in een winkel op Rotterdam Centraal een oplaadpaal voor mobieltjes, die gemiddeld 7 keer per dag werd gebruikt.

Reizigersvereniging Rover vindt oplaadpalen niet de hoogste prioriteit; de meeste reizigers zullen geen uur op een station blijven totdat hun telefoon vol is, schrijft Mansveld. Bovendien zouden de laadpalen volgens een hele voorlopige indicatie zo´n 3500 euro per stuk kosten.

NS laat Mansveld volgend jaar weten welk prijskaartje er hangt aan de inbouw van stopcontacten in intercity´s. Mede op basis daarvan neemt ze dan, na overleg met NS en ProRail, een besluit over de stopcontacten en de oplaadpalen.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren betreurt het dat Mansveld de plannen voor de laadpalen uitstelt. "De klant stond toch centraal bij NS? Willen we van treinreizen een aantrekkelijk alternatief voor de auto maken, dan moet je er gewoon kunnen zitten en je mail en digitale krant kunnen lezen.

(c) ANP. Foto: De ICE´s van DB hebben bij bijna iedere zitplaats – ook in de 2e klas – een stopcontact. Copyrights foto: DB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *