fbpx
Foto: Brenno de Winter

Storing Utrecht legt treinverkeer lam

Het treinverkeer rondom Utrecht is vrijdagavond stil komen te liggen als gevolg van een stroomstoring en de daaropvolgende sein- en wisselstoringen. Hieronder het tijdsverloop.

18:50 uur: Verstoring legt het treinverkeer vanaf Utrecht totaan Utrecht Zuilen, Ede-Wageningen, Bilthoven, Nieuwerkerk a/d IJssel, Zoetermeer Oost en Leiden Lammenschans stil. Treinen stranden op het spoor.

18:51 uur: Eerste berichten verschijnen op de sociale media over de stremming.

19:10 uur: Vele reizigers zitten vast in een wijde boog rondom Utrecht; treinen worden langzamerhand verplaatst.

19:45 uur: Een aantal treinen beginnen te rijden om reizigers vanaf Utrecht te vervoeren.

20:08 uur: NS is weer aanwezig op twitter (is dit normaal niet na 18:00 uur) om reizigers te helpen.

20:10 uur: NS en ProRail melden dat er weer beperkt treinen kunnen rijden van en naar Utrecht. ProRail waarschuwt nog steeds voor een vertraging van meer dan 60 minuten.

20:16 uur:  9292 meldt op twitter extra reisadviseurs ingeschakeld te hebben.

20:40 uur: De oorzaak van de storing is bekend. Het betreft een storing waardoor de verkeersleiding van ProRail niet meer kon zien waar de treinen waren op het spoor. Om die reden konden er geen treinen meer rijden.

20:50 uur: Treindienst rondom Utrecht begint weer enigszins vorm te krijgen. Reizigers van Utrecht richting Driebergen blijven het langst verstoken van een trein.

21:00 uur: De treindienst van en naar Utrecht zal de rest van de dag aangepast blijven, maar er rijdt vanaf Utrecht in elke richting minimaal elk halfuur een trein. Reizigers moeten soms wel extra overstappen, zoals bijvoorbeeld reizigers van Utrecht naar Baarn in Den Dolder.  ProRail vraagt reizigers rekening te houden met ongeveer 60 minuten extra reistijd.

22:55 uur: ProRail vraagt reizigers rekening te houden met 30 tot 60 minuten vertraging. Prognose: de rest van de avond.

De foto´s geven de situatie aan die zich in Utrecht Centraal afspeelt. Foto (c): Brenno de Winter (foto 1) / Pascal de Vos (via twitter, foto 2)