fbpx

Studenten klagen over OV-chipkaart

30 okt 2009 20:39

(Novum) – De invoering van de OV-chipkaart voor studenten verloopt verre van vlekkeloos. Hoewel de metro in Rotterdam en Amsterdam al maandenlang niet meer toegankelijk is met de ´papieren´ OV-studentenkaart, heeft bijna een vijfde van alle studenten nog geen studentenchipkaart ontvangen, stellen de studentenvakbond LSVb en reizigersorganisatie Rover vrijdag.

Ook studenten die inmiddels wel een chipkaart hebben komen nog geregeld voor een dicht poortje te staan, omdat hun kaart defect is. Onduidelijk is bij wie de studenten moeten aankloppen. Volgens een Rover-woordvoerder worden zij van het kastje naar de muur gestuurd. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zou geen formulieren voor een vervangende chipkaart ter beschikking willen stellen.

Een woordvoerder van het landelijke team studenten OV-chipkaart -een samenwerkingsverband van alle vervoersbedrijven en het ministerie van Onderwijs- laat in een reactie weten dat er bij het GVB inderdaad problemen zijn geweest met het verstrekken van formulieren, maar dat die inmiddels zijn opgelost. Er was sprake van een ´foutje bij de klantenservice´.

Het is de bedoeling dat alle studenten per 1 januari zijn voorzien van een OV-chipkaart. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk verwacht echter dat het moeilijk gaat worden het resterende deel tijdig te voorzien van de kaart.

Volgens de woordvoerder van het team studenten OV-chipkaart blijft er altijd een groep die nog geen OV-chipkaart heeft, bijvoorbeeld omdat sommige studenten nooit gebruikmaken van de metro. Ook studenten uit bijvoorbeeld Maastricht kunnen nog prima uit de voeten met de papieren kaart. "Zij voelen de urgentie niet zo."

Zij wijst erop dat studenten zelf verantwoordelijk zijn voor het aanvragen van de chipkaart; zij moeten daarvoor een pasfoto inleveren. Wel gaan de vervoersbedrijven in aanloop naar 1 januari nog eens extra benadrukken dat studenten de OV-chipkaart snel moeten aanvragen. Studenten die de kaart nog niet hebben ontvangen kunnen in de metro van Amsterdam en Rotterdam overigens gebruikmaken van een tijdelijke OV-chipkaart.