fbpx

Studenten organiseren spoorcollege voor behoud ov-studentenkaart

22 okt 2013 11:27

Scholieren en studenten gaan actie voeren om de OV-kaart, waarmee studenten nu gratis met het openbaar vervoer reizen, te behouden. Vanuit de politiek wordt gesproken over het mogelijk afschaffen van de kaart, waar de studenten het absoluut niet mee eens zijn. Studentenvakbond LSVb en JOB organiseren op 8 november een spoorcollege als protest.

Het Spoorcollege wordt georganiseerd in een speciale trein, die op 8 novembervan Den Haag Hollands Spoor via Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden naar Den Haag Centraal rijdt. Het precieze programma van het Spoorcollege is nog niet bekend, wel het spoorboekje van de actietrein.

 

"Wanneer studenten hun vrije reisrecht verliezen gaan ze er gemiddeld €1.059 per jaar op achteruit. Dit beperkt hun ernstig in hun keuzevrijheid voor onderwijs", zegt LSVb voorzitter Jorien Janssen. "Studenten zullen eerder een opleiding dicht bij huis kiezen, dan de opleiding die het best bij hen past.”

Voorzitter Michiel Steegers van het JOB sluit zich hierbij aan. “OV-bedrijven krijgen nu geld van het ministerie en zien hun inkomsten straks dalen met €355 miljoen. Om dit verlies te compenseren zullen buslijnen en treintrajecten vervallen en gaat de prijs van het openbaar vervoer omhoog", zegt een bevreesde Steegers..

Waarschijnlijk wordt niet voor het eind van dit jaar duidelijk of en in welke vorm studenten recht blijven houden op een OV-kaart. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil een "alternatief vervoersarrangement", maar het is niet bekend hoe dat eruit gaat zien.

Het afschaffen van de OV-jaarkaart is bedoeld om geld vrij te maken om te kunnen investeren in het onderwijs. Samen met de invoering van een sociaal leenstelsel (een lening in plaats van de gift die het nu is) moet dat ongeveer 800 miljoen euro opleveren.

(c) ANP / Treinreiziger.nl