fbpx

Tarieven NMBS stijgen nauwelijks in 2010

06 nov 2009 15:16

De Belgische spoorwegen (NMBS) past elk jaar in februari haar tarieven aan. Dit jaar betreft het een gemiddelde stijging van 0,57%. Deze tariefwijziging is minimaal door de ontwikkeling van de gezondheidsindex. Naast de jaarlijkse tariefaanpassing komt er ook een vereenvoudiging van het bestaand productgamma. Uitgangspunt is “het juiste product voor de juiste klant”. In Nederland stijgen de tarieven ongeveer twee procent, evenals in Duitsland.

Tariefaanpassing
De tarieven van NMBS stijgen vanaf 1 februari 2010 gemiddeld met 0,57%. Door de ontwikkeling van de gezondheidsindex is de tariefaanpassing van NMBS slechts minimaal.

  • De prijs van een standaardbiljet wijzigt niet.
  • De trajecttreinkaart (abonnement) kent een tariefstijging van 0,66%.
  • Een Rail Pass (10 ritten in 2de klas) stijgt vanaf 1 februari 2010 met €1 van €73,00 naar €74,00. In 1ste klas wordt dit €113,00 in plaats van €112,00.
  • De tariefwijziging van de Campuskaart gebeurt proportioneel met de prijsstijging van de schooltreinkaarten, namelijk + 0,66%.
  • De prijs van een Go Pass blijft ongewijzigd, namelijk €50,00 voor 10 ritten in 2de klas.
  • De prijs van een Seniorenbiljet wordt in 2de klas €5,20 in plaats van €5,00. Bovendien introduceert NMBS vanaf 1 februari ook het seniorenbiljet in 1ste klas aan €12,00.

Vereenvoudiging bestaand productgamma
Vanaf 1 februari vereenvoudigt NMBS ook stapsgewijs haar productgamma. Met meer duidelijkheid voor haar klanten wil ze de aantrekkelijkheid van de trein en NMBS als vervoerspartner stimuleren.

Onder het motto “het juiste product voor de juiste klant’” worden weinig succesvolle producten afgeschaft. Andere producten worden geïntegreerd in bestaande formules.

Dit gebeurt steeds vanuit een klantgerichte visie: het wordt voor de klant eenvoudiger, duidelijker en zeker niet duurder. Zo worden de gebruiksvoorwaarden voor het seniorenbiljet verbeterd. Ook de “kidstarieven” worden aangepast: per betalende reiziger kunnen 4 kinderen tussen 0 en 12 jaar gratis meereizen. Kinderen moeten wel begeleid zijn.

Uitgebreidere informatie over het vereenvoudigde productgamma en de tarieven is terug te vinden op www.nmbs.be.