fbpx

Telegraaf: ProRail knoeit al jaren met cijfers

19 sep 2015 12:32

Spoorbeheerder ProRail weet al bijna een jaar dat er een tekort is bij diverse spoorprojecten. Pas afgelopen week werd de Tweede Kamer ingelicht over het tekort van 475 miljoen euro. Het leek aanvankelijk zelfs te gaan om een tekort van 1,1 miljard euro. Dat meldt de Telegraaf zaterdag. Volgens de krant is de financiële boekhouding al vijf jaar een chaos en kan fraude niet worden uitgesloten. 

Externe adviseurs stellen dat de budgetten voor groot onderhoud en contractmanagement niet op orde zijn. In een rapport uit december 2014 staat dat er financieel ’onnauwkeurig’ wordt gewerkt en dat sleutelposities ’vacant’ zijn. Ook blijken er onverklaarbare ’hiaten’ te zitten in de financiële administratie. Huisaccountant Ernst & Young wist dat, maar heeft het jaarverslag van 2014 desondanks geaccordeerd. Betrokkenen sluiten tegenover de Telegraaf niet uit dat de cijfers achteraf moeten worden aangepast.

Politiek gezien is staatssecretaris Mansveld verantwoordelijk voor de spoorbeheerder. De kritiek op de bewindsvrouw zwelt alleen maar aan. De nieuwe onthullingen zullen haar positie geen goed doen.