fbpx

Tenminste één dode bij treinramp Canada

Een onbekend aantal mensen is vermist nadat zaterdag een goederentrein in Canada met ruwe olie was ontspoord, ontploft en een vuurzee had veroorzaakt in een kleine stad. Zeker één iemand is om het leven gekomen. Canadese media maken melding van ´enkele´ tot tientallen vermisten. Volgens de autoriteiten is het moeilijk om het daadwerkelijke aantal vast te stellen.

Het ongeluk gebeurde in de stad Lac-Mégantic in de provincie Québec, bij de grens met de Verenigde Staten. Na de ontsporing explodeerden enkele tankwagons. De daaropvolgende vlammenzee was tot op grote afstand te zien. De explosies en vuurzee veroorzaakten een grote ravage. Meerdere gebouwen zouden zijn vernietigd. Volgens de autoriteiten zijn zeker 30 panden beschadigd.

Veiligheidszone
Ongeveer 1.000 inwoners van Lac-Mégantic zijn geëvacueerd. De politie heeft een veiligheidszone van een kilometer ingesteld. Lac-Mégantic heeft ongeveer 60.000 inwoners. De trein had 73 wagons en ontspoorde net na één uur ´s nachts lokale tijd.

Alles volgens boekje
Volgens spoorwegmaatschappij Montreal, Maine and Atlantic Railway stond de trein stil en was het gevaarte uit zichzelf gaan rijden. "We weten niet precies wat er gebeurd is, de machinist deed alles volgens het boekje´´, verklaarde vice-president Joseph McGonigle van de spoormaatschappij.

Vrees
Uren na de ramp waren nog dikke zwarte wolken te zien boven de brandende trein. De vrees dat andere tanks ook zouden ontploffen bemoeilijkte het blussen. De politie meldde dat de inhoud van sommige opslagtanks weglekte in de rivier die door de stad loopt.

Vreselijk nieuws
Premier Stephen Harper van Canada heeft via Twitter laten weten dat hij met de slachtoffers meeleeft: "Gedachten en gebeden zijn met diegene die zijn getroffen in Lac-Mégantic. Vreselijk nieuws.´´

Eerdere ontsporing
Vorige week ontspoorde in Canada een goederentrein met ruwe olie in de stad Calgary in het zuidwesten van het land. De trein werd toen geborgen zonder dat er olie was weggelekt.

Laatste foto via Twitter / Michael Forian. De eerste drie beelden zijn screenshots van Radio Canada. Tekst (c) ANP