fbpx

Tentoonstelling Trammend door de Oorlog van start

17 okt 2011 17:03

In Rotterdam is maandag een tentoonstelling geopend die laat zien hoe de Rotterdamse vervoerder RET omging met de lastige omstandigheden van de oorlog. Zo werd in 1940 tijdens bombardementen ook het tramnet geraakt. De tentoonstelling is tot 15 april 2012 te bezichtigen in het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.

De tentoonstelling is vandaag geopend door Gerard Cox en portefeuillehouder Verkeer & Vervoer van de stadsregio Rotterdam, Jeannette Baljeu. Baljeu: “De rol van het openbaar vervoer in oorlogstijden zie je niet vaak terug in de geschiedenisboeken. Dat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder en leerzaam: door middel van het historische materiaal ervaar je de belangrijke rol die de RET had tijdens de Tweede Wereldoorlog". 

Lijnennet in verwarring
De bezettingsjaren legden een grote druk op de RET. Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte het centrum van de stad en bracht het lijnennet in verwarring. Het onderhoud kwam in de knel. Een haperende stroomvoorziening, rijden in het pikkedonker, trams en bussen door Duitsers gevorderd: van een normale dienstuitvoering was geen sprake meer. De verwoestingen in het centrum maakten voorheen belangrijke stadsdelen onbegaanbaar en onbereikbaar. Door puin versperde trajecten en schades aan de bovenleidingen en materieel legden een grote druk op de RET. Toch slaagde de RET er in om onder steeds grimmiger omstandigheden, de belangrijkste verbindingslijnen tussen het noorden, oosten, zuiden en westen van de stad en de omliggende gemeenten weer functioneel te krijgen.

Ernstige hinder en schade
De RET ondervond gedurende de oorlog ook ernstige hinder en schade door de Britse en Amerikaanse bombardementen op het havengebied van de stad. Bij elk luchtalarm moesten trams en bussen worden stilgezet en moesten de passagiers en het RET-personeel een veilig heenkomen in de schuilkelders zoeken. Trams gingen verloren en de Duitsers brachten in de loop van de oorlog steeds meer RET-trams naar gehavende steden in Duitsland over.

Aanbieding
De tentoonstelling Trammend door de Oorlog kan door vaste klanten van de RET gratis bezocht worden. Tenminste, als zij in het bezit zijn van een persoonlijke OV-chipkaart. Zij kunnen het OorlogsVerzetsMuseum tot 15 april 2012 gratis bezoeken.