fbpx

Terugblik op 10 jaar Treinreiziger.nl

2015 was voor Treinreiziger.nl een jubileumjaar. Aan het einde van 2015 blikken we terug op 10 jaar Treinreiziger.nl. Tien jaar op rij trekt de website meer bezoekers, ook in 2015. Volgens Google Analytics gaat het afgelopen jaar om 3 miljoen gebruikers, die goed zijn voor 12 miljoen pageviews. Dat is ruim 20% meer bezoekers en 40% meer pageviews dan in 2014.

Sinds de start in 2005 is er veel veranderd. Initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren startte de website omdat hij reizigers wilde uitdagen om mee te denken hoe het spoorvervoer verbeterd kon worden en niet alleen te benadrukken wat er niet goed ging. "De nieuws- en informatiepagina´s werden goed bezocht, maar er kwamen weinig ideëen binnen. Daarom veranderde het concept al snel. In 2005 vond ik reizigersorganisaties soms te negatief, maar intussen ben ik er achter gekomen dat het genuanceerder zit. En bovendien ben ik zelf een stuk kritischer geworden en moet ik nu zelf oppassen dat ik niet zuur word", blikt Van Kuyeren terug.

Bezoekersrecord
Alhoewel Treinreiziger.nl het meeste tijd investeert in nieuwsartikelen, zijn de artikelen over treinaanbiedingen het best gelezen. Met als absoluut hoogtepunt een Thalys-aanbieding in november (nog voor de aanslagen), waardoor we op één dag maar liefst meer dan 56.000 bezoekers trokken en op Facebook een bereik hadden van ruim 700.000 personen. Ter vergelijking: in 2014 ligt het bezoekersdagrecord nog onder de 19.000. In 2015 overtreffen we op 14 dagen dat oude record.

2005
Treinreiziger.nl van start.

2007
Een nieuwsartikel van Treinreiziger.nl haalt voor het eerst het nieuws. Treinreiziger.nl voorspelt op 3 januari dat 84,7% van de treinen in 2006 op tijd reed (maximaal 3 minuten te laat). Die voorspelling blijkt later op een tiende na te kloppen. Het CDA geeft vervolgens aan dat de NS-top afgerekend moet gaan worden op de treinpunctualiteit. Nadien haalt Treinreiziger.nl nog vele malen het nieuws.
Later dat jaar doet initiatiefnemer Van Kuyeren samen met Mart Hopman een opmerkelijke actie om aan te tonen dat de trein snel en comfortabel is. Binnen één week leggen ze bijna 25.000 kilometer af, een officieus wereldrecord, omdat Van Kuyeren het presteert het bewijsmateriaal kwijt te raken.

2009
De huidige layout van de website wordt gelanceerd. Treinreiziger.nl is nooit bedacht als commercieel project, maar levert toch geld op. Van Kuyeren startte de website tijdens zijn studie, maar is inmiddels afgestudeerd en maakt van deze website (en een andere) zijn werk.

2012
Treinreiziger.nl organiseert de spoorprijs, een prijsvraag voor betere reisinformatie. NS doet weliswaar niets met het winnende idee, maar Treinreiziger.nl gaat wel aan de slag met een ander ingezonden idee: heruitgave van het intercityboekje. Een paar maanden later is de heruitgave van het papieren spoorboekje een feit; iets wat samen met Rover wordt gerealiseerd. Binnen twee weken is de eerste druk volledig uitverkocht, een herdruk blijkt nodig.
Een ander succesje: NS Hispeed (nu NS International) dreigt in de media vertragingsclaims af te wijzen. Treinreiziger.nl stelt een brief beschikbaar om toch een claim in te dienen. NS besluit uiteindelijk om de claims toch te honoreren.

2013
Behalve hoogtepunten zijn er ook dieptepunten. In 2013 melden we terecht dat het kilometertarief van de OV-chipkaart in vrijwel heel Nederland aanzienlijk is gestegen. Weliswaar is er een reactie gevraagd aan enkele vervoerders, maar niet aan de stadsregio Haaglanden. De stadsregio Haaglanden is woedend en brengt een persbericht uit om dat kenbaar te maken, want de tarieven in Haaglanden zijn in twee jaar tijd slechts met 26 procent toegenomen en niet met 47 procent. Een fout die Treinreiziger.nl vooraf had moeten opmerken, en inderdaad hadden we de stadsregio om een reactie moeten vragen.
In 2013 lanceert Treinreiziger.nl met steun van Rover en Voor Beter OV ook de Spoormonitor. Voor het eerst wordt er openheid gebracht in de vertragingskans per trein. Even later volgt NS ook.

2014
Voor treinliefhebbers start Treinreiziger.nl een webshop, Treinwebshop.nl. Niet alleen bestaande treinboeken en DVD´s zijn beschikbaar, maar ook een aantal zelf uitgegeven posters, schrijfblokken en T-shirts.

2015
Voor het eerst is er speciaal voor Treinreiziger.nl lezers een mooie treinaanbieding. Eén 1e klas dagkaart voor 19 euro of drie 1e klas dagkaarten voor 39 euro. Om het tienjarig jubileum te vieren organiseren we de Kilometer Kampioen: een wedstrijd waarbij we op zoek gaan naar de meest fanatiekste treinreiziger te winnen. Bob Landman wint de wedstrijd door in 24 uur 1593 kilometer met de trein in Nederland af te leggen. Verder lanceren we in 2015 een prijsvergelijker voor goedkope treinkaartjes. Iets wat tot daarvoor nog niet bestond. Een ander hoogtepunt: volgens OV-Magazine behoort Treinreiziger.nl in 2015 tot de top vijf stijgers in de OV-sector.