fbpx
Foto: Rob de Veld

Thalys: 45 procent meer HSL-reizigers vanuit Nederland naar België

04 okt 2013 11:52

Dankzij het stopzetten van de Fyra vervoert Thalys veel meer reizigers naar België . In vergelijking met vorig jaar is het aantal reizigers inmiddels gestegen met 45 procent. Dat heeft topman Franck Gervais bekend gemaakt. Om de reizigersgroei te kunnen opvangen gaan er vanaf volgende week (7 oktober) meer Thalys treinen rijden naar Brussel.

Op dit moment komt het met enige regelmaat voor dat de Thalys van en naar Nederland volledig is volgeboekt, tot onvrede van het bedrijf. "Op piekmomenten is de Thalys soms volgeboekt, waardoor we potentiële reizigers teleur moeten stellen. Dat is voor ons ook niet goed", zegt de topman. 

Formule ongewijzigd
Vanaf volgende week start Thalys voor het eerst treinen die niet van of naar Frankrijk gaan. "Dat is voor ons nieuw. Tot nu toe hebben we ons alleen gericht op langeafstandsreizigers, maar we gaan ons nu ook richten op reizigers die kortere afstanden afleggen", zegt Gervais. De formule van Thalys wordt echter niet aangepast. Reserveren blijft verplicht, en het tariefaanbod blijft voorlopig ongewijzigd. Reizigers die enige flexibiliteit willen kunnen gratis Thalys The Card aanvragen. "Daarmee kunnen reizigers een trein eerder of later nemen dan de gereserveerde trein. De zitplaatsgarantie vervalt dan wel."

Meer treinen
Op dit moment rijdt de Thalys 9x per dag via Brussel naar Parijs. Vanaf 7 oktober stijgt het aantal treinen naar Brussel op werkdagen naar 11x per dag. In december worden dat er 12 en in 2015 zelfs 14. Gervais is er van overtuigd dat die extra treinen een succes worden. Hij wijst op de enorme reizigersgroei die momenteel plaatsvindt.

Relatief duur
Toch blijft het afwachten of reizigers daadwerkelijk bereid zijn om ook voor kortere afstanden een duur Thalys ticket te moeten kopen met reserveringsplicht. Een flexibel Fyra enkeltje naar Brussel kostte op de dag van vertrek 39 euro. Bij Thalys is dat 79 euro."88 procent van onze reizigers zijn nu tevreden over ons. Dat willen we graag zo houden. Daarvoor is de reserveringsplicht nodig".

Ook goedkope treinkaartjes
Gervais wijst erop dat er voor Thalys ook goedkopere treinkaartjes zijn. "Een enkeltje Amsterdam – Brussel is beschikbaar vanaf 29 euro. Doordat we straks vaker naar Brussel rijden kunnen we ook meer goedkope treinkaartjes aanbieden" aldus de topman.

Geen extra treinstellen
Voor de extra treinritten zijn geen extra treinstellen nodig. "We hebben nu 26 treinstellen. Dat is voldoende. We hebben vorig jaar groot onderhoud aan de treinstellen toegepast, waardoor we toen met minder treinen moesten rijden. Nu beschikken we weer over alle treinen. We hebben de omloop zo aangepast dat we met dezelfde treinstellen meer treinritten kunnen maken" legt Gervais uit.

Netwerk
De afgelopen jaren is het netwerk van Thalys meerdere keren uitgebreid. "We rijden nu in Duitsland ook door naar Essen, terwijl we in het verleden alleen tot Keulen reden. Ook rijden er nu Thalys treinen naar Brussels Airport. En in april 2014 wordt ons netwerk opnieuw uitgebreid: vanaf dat moment gaan twee treinen vanuit Amsterdam doorrijden naar Lille."

Tarief spoorgebruik
De nieuwe markt Nederland – België komt voor de vervoerder goed uit. Tussen Parijs en Brussel daalt het aantal reizigers en dreigt er concurrentie. De voorganger van Gervais vertelde eerder in een interview met het Financiële Dagblad dat Thalys in Nederland 130 euro moest betalen voor iedere gereden kilometer over de HSL. Ter vergelijking: in België betaalde het spoorbedrijf toen 19 euro per kilometer. Of Thalys nog altijd in Nederland dit hoge tarief moet betalen wilde Gervais niet zeggen.

Foto door Rob de Veld.