fbpx

Thalys trekt lering uit aanslagpoging

18 sep 2015 17:21

Thalys neemt maatregelen na de verijdelde aanslag op een hogesnelheidstrein van vorige maand. Zo wordt het personeel extra geschoold om abnormaal gedrag te herkennen en met paniek en crisissituaties om te gaan.

  • Lees het Thalys-rapport (pdf). Inclusief een reconstructie van de (mislukte) aanslag van minuut tot minuut.

Daarnaast worden omleidings- en evacuatiescenario´s uitgewerkt en worden noodtelefoonnummers in de treinstellen aangebracht. Dat schrijft het bedrijf vrijdag in een rapport over het incident van 21 augustus.

Een 26-jarige Marokkaan die vermoedelijk een terroristische aanslag wilde plegen werd binnen 3 minuten overmeesterd door een aantal reizigers, vlak voor de Franse grens. De in Brussel ingestapte man had een doorgeladen kalasjnikov bij zich, een automatisch pistool, negen patroonhouders en een mes. Volgens Thalys zijn de juiste beslissingen genomen.

Mede omdat tijdens de worsteling enkele kogels werden afgevuurd ontstond paniek en een "bijzonder gewelddadige en levensbedreigende situatie´´, aldus de onderzoekers. Volgens Thalys zijn de juiste beslissingen genomen. "Dit rapport wijst ons ook op wat we beter kunnen doen", aldus het bedrijf. "Onze Thalys-medewerkers hebben echter een beperkte rol, zij zijn niet opgeleid of uitgerust om politiehandelingen uit te voeren.´´

Uit het rapport valt op te maken dat het ruim drie uur duurde voordat Thalys via het Rode Kruis erin slaagde om de gestrandde reizigers van voedsel te voorzien. Ook wordt duidelijk dat de machinist niet bekend was op de sporen bij Arras, maar gezien de ernst van het incident werd de trein toch richting Arras omgeleid. De informatievoorziening aan reizigers verliep moeizaam.

Vandaag werd er gevreesd dat een verdachte man opnieuw bij Thalys wilde toeslaan. Een man rende naar de Thalys op Rotterdam Centraal en ging vervolgens direct naar de wc. Het treinverkeer werd uit voorzorg urenlang plat gelegd en een arrestatieteam van de politie heeft de man aangehouden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl