fbpx

Toekomst: Trein Londen – Manchester met 360 kilometer per uur

18 feb 2013 7:14

Een nieuwe hogesnelheidstrein halveert straks de reistijd tussen Londen en Birmingham en andere steden in Noord-Engeland. Dat blijkt uit de bijzonderheden van het peperdure spoorproject High Speed 2, die de Britse regering vorige maand uit de doeken deed.

  • Zie ook Trein Londen voor reizen van Nederland naar Londen.

De spoorlijn voor High Speed 2 is de eerste die ten noorden van Londen wordt aangelegd sinds heel Groot-Brittannië in de negentiende eeuw in hoog tempo werd bespoord. High Speed 1 verbindt Londen sinds 2007 via de Kanaaltunnel met het Europese vasteland.

De eerste nieuwe trein, die een snelheid haalt van 360 kilometer per uur, moet in 2026 naar Birmingham vertrekken. Twee vervolgtrajecten, naar Manchester en Leeds, worden in 2032 opgeleverd. Een reis van de Britse hoofdstad naar Manchester kost dan nog maar een groot uur.

De hogesnelheidstrein is volgens de regering een zegen voor de economie en het milieu. Het kost weliswaar omgerekend 38 miljard euro, maar levert zeker honderdduizend banen op en geeft de economie in Midden- en Noord-Engeland een impuls, zei minister van financiën George Osborne. Hij vergeleek het project met de negentiende-eeuwse spoorrevolutie.

Tegenstanders noemen de kosten echter veel te hoog, en vrezen dat de trein het aanzien van het schilderachtige en rustieke Britse platteland schaadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *