Tot 60% korting op je treinkaartje tussen Eindhoven – Den Haag als NS weinig reizigers verwacht

Vanaf dinsdag 15 maart 9:00 uur kunnen treinreizigers tussen Eindhoven en Den Haag in aanmerking komen voor tot 60% korting. De exacte hoogte van de korting is afhankelijk van de verwachte drukte. De goedkope tickets zijn tot één dag voor vertrek beschikbaar en bedoeld voor een specifieke rit.

Beter spreiden

Het gaat om een pilot die loopt tot 3 juli. Met de pilot wil NS reizigers zich beter laten spreiden en stimuleren om meer mensen de trein te laten nemen. Daarnaast wil NS inzicht krijgen of reizigers bereid zijn een ticket te kopen voor een specifieke rit, in ruil voor een hoge korting. Doordat de reiziger bij aankoop een specifieke rit selecteert, wordt NS in staat de drukte beter te spreiden.

“Neem bijvoorbeeld de Intercity die op maandag om 10:15 uur vertrekt vanuit Eindhoven naar Den Haag waarvan twee derde van de stoelen bezet is. Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen” zegt Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen, in een persbericht.

Tijdslot van drie uur

Smit wijst er ook op dat de proef een stimulans kan zijn voor automobilisten om de trein te proberen. “En kijkend naar de huidige brandstofprijzen biedt dit initiatief mogelijk voor veel reizigers een uitkomst om voordelig tussen Den Haag en Eindhoven te reizen” stelt Smit.

NS spreekt in zijn communicatie over tickets die geldig zijn als het tijdstip van de reis vaststaat. Toch bieden de tickets meer flexibiliteit dan de treingebonden tickets die Duitsland en Zwitserland kennen: de tickets zijn geldig binnen een tijdslot van drie uur. Binnen die periode moet de treinreis plaatsvinden. De tijdsloten zijn elke dag hetzelfde, maar de hoogte van de korting kan per dag verschillen.

Geen extra kortingen

Voor vaste klanten is de pilot minder aantrekkelijk. Het is gedurende de proef niet mogelijk om kortingen te stapelen. Dat is een bewuste keuze. “We willen juist ook kijken of we met korting mensen in de trein krijgen die anders met ander vervoer zouden reizen. Dat zijn over het algemeen geen abonnementhouders” legt NS-woordvoerder Oscar van Elferen tegenover Treinreiziger.nl uit. Overigens kunnen abonnementhouders ook gebruik maken van de pilot, maar ze krijgen geen extra korting. Als de korting 40% of lager is, dan is het abonnement dus voordeliger.

NS noemt de proef “NS Voordeel”. Het is alleen beschikbaar tussen Eindhoven en Den Haag vv, en alleen als e-ticket. Wie een langer traject wil afleggen, bijvoorbeeld vanuit Helmond of Roermond naar Rotterdam, profiteert niet direct van de proef tenzij de reiziger zijn ticket splitst. Mocht er een verstoring zijn, dan blijft het ticket geldig of mag er gereisd worden via de geadviseerde omreisroute. NS Voordeel kan alleen gekocht worden als enkele reis. Wie een retourtje wil maken, moet twee losse tickets kopen.

De pilot loopt tot 3 juli. Daarna neemt NS een besluit of NS Voordeel ook op andere trajecten getest gaat worden. 

De hoogte van de korting varieert. Voorbeeld Eindhoven – Rotterdam Centraal voor woensdag 23 maart.

This post was last modified on 15 maart 2022 09:37

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

14 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

20 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

4 dagen terug