fbpx

Treinen rijden op Koningsdag via speciale dienstregeling

19 apr 2016 14:21

NS voert op Koningsdag (volgende week woensdag) een speciale dienstregeling in met extra en langere treinen. Ook dinsdagavond en -nacht rijden vanwege koningsnachtactiviteiten al meer treinen op een aantal trajecten. Het is al meer dan tien jaar een gebruik dat de treinen op Koningsdag volgens een speciale dienstregeling rijden.

Soms moeten reizigers rekening houden met andere vertrektijden, andere vertreksporen of een extra overstap of hebben treinen een andere eindbestemming dan normaal. Eind deze week is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner.

NS adviseert reizigers de tijd te nemen voor hun reis en hun Koningsdag goed voor te bereiden. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden is het raadzaam vooraf de OV-chipkaart op te laden of het speciale goedkopere Oranjeretour te kopen (alleen online tot en met dinsdag 26 april).

De grootste drukte wordt rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem verwacht. Onder meer de vrijmarkten en festiviteiten in Amsterdam trekken elk jaar ruim 200.000 bezoekers per trein. Station RAI en Science Park zijn op Koningsdag gesloten. Op de stations wordt geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations.

Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, wordt aangeraden om via één van de omliggende Amsterdamse stations te reizen in plaats van Amsterdam Centraal. Verder stoppen alle internationale treinen die dag niet op Amsterdam Centraal. Ze rijden tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort.

De speciale dienstregeling is ingevoerd nadat op Koninginnedag in 2001 het treinverkeer rond Amsterdam compleet vast liep. De problemen werden alleen maar erger toen veel treinen met feestgangers vlak voor Amsterdam Centraal niet verder konden en treinreizigers besloten om hun reis te voet via de rails te vervolgen. Het station werd daardoor zo druk dat de politie het met traangas moest ontruimen. De chaos was zo groot dat zelfs de dag erna treinen nog niet volgens dienstregeling konden rijden.

Met de speciale dienstregeling is het de bedoeling dat door een storing op één lijn niet direct het hele treinverkeer ontregeld wordt. 

(c) Treinreiziger.nl / ANP