fbpx

Treinreiziger dupe van minder dividend NS

De tegenvaller van 119 miljoen euro als gevolg van het Fyra-debacle gaat ten koste van het spoorbudget. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag gezegd tijdens het debat over de alternatieve plannen voor de Fyra. De tegenvaller ontstaat doordat NS de komende jaren minder dividend aan de Staat kan uitkeren.

Het bedrag wordt gekort op het infrafonds, waarmee uitgaven voor zowel het spoor als de weg worden gefinancierd. Onder anderen Sander de Rouwe (CDA) vreesde dat hierdoor automobilisten zouden opdraaien voor de flop met de Fyra. Ook eiste het CDA samen met onder meer VVD en D66 dat de NS zelf zou opdraaien voor het bedrag, onder meer door efficiënter te werken.

Niet realistisch
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dat echter niet realistisch. Hij wees erop dat er voor de NS al een forse efficiencytaakstelling ligt. Het spoorbedrijf moet vanaf 2017 honderd miljoen euro structureel besparen. Bovendien zorgt het Fyra-debacle voor een vermogensverlies van 221 miljoen euro.

Irreële taakstelling
Alleen al dat bedrag terug te winnen door meer efficiency zal een ´hele klus´ worden, zei Dijsselbloem. Hij sprak van een "irreële taakstelling´´ als daar nog eens 119 miljoen euro bij zou komen. Daarom wil de minister het bedrag bezuinigen uit het spoorbudget van het infrafonds. 

Tien procent
Stientje van Veldhoven van D66 is niet overtuigd door de argumenten van Dijsselbloem. Ze wijst erop dat een éénmalige bezuiniging van 119 miljoen euro neerkomt op een toename van tien procent van de huidige efficiencytaakstelling. Ze wil dan ook hardere cijfers waaruit zou blijken dat NS zelf niet de 119 miljoen kan opvangen.

465 miljoen
Dijsselbloem wijst op zijn beurt op de klap die NS al krijgt door de juridische afhandeling van het Fyra-debacle. Want de NS heeft ook nog eens 125 miljoen euro ingeboekt voor het afwikkelen van de contracten met AnsaldoBreda, de fabrikant van de Fyra. In totaal krijgt de NS een rekening van 465 miljoen euro gepresenteerd.

1,2 miljard
Het totaalbedrag aan geleden schade zal de parlementaire enquêtecommissie becijferen, zei Dijsselbloem. Maar het zal een fors bedrag worden. Op dit moment staat de teller op ruim 1,2 miljard euro, rekende de bewindsman voor. Dan gaat het om 622 miljoen euro aan extra lasten en verlies aan inkomsten. En een paar jaar geleden is al een verlies van zeshonderd miljoen euro ingeboekt.  

Te overzien
Volgens Dijsselbloem valt een bezuiniging van 119 miljoen op het spoorbudget te overzien. Totaal is er tot 2028 een budget van 32 miljard voor het spoor. De bezuiniging kan over die periode worden uitgesmeerd, wat uitkomt op jaarlijks 8 miljoen euro minder.