fbpx

Treinverkeer Alpen gehinderd door sneeuw

Het treinverkeer in Zwitserland en Oostenrijk ondervind hinder als gevolg van lawinegevaar. De problemen ontstonden vrijdag door hevige sneeuwval. In Zwitserland zijn met name regionale spoorlijnen gestremd, in Oostenrijk ondervinden ook intercity´s en internationale treinen hinder.

Met name de stremming tussen Ötztal en Bludenz (Oostenrijk) zorgt voor problemen. Door deze stremming wordt de EuroNight Zürich – Wenen – Budapest omgeleid via Basel, Karlsruhe en München. Gevolg: vertraging van 3 a 4 uur. Ook tussen Wörgl en Saalfelden rijden in Oostenrijk al enkele dagen geen treinen. Naar verwachting blijven de problemen voortduren tot minimaal maandagmiddag of zelfs dinsdag.

Glacier Express
In Zwitserland ondervind de SBB – de grootste spoorwegmaatschappij van het land – nauwelijks hinder van de hevige sneeuw. Dat is anders bij de MGB, uitbater van de spoorlijn Disentis / Göschenen – Andermatt – Brig – Zermatt. Van en naar Andermatt rijden sinds vrijdag geen treinen. Door het lawinegevaar is er ook geen vervangende busdienst mogelijk. Het treinverkeer van en naar Zermatt was vrijdag ook onderbroken, maar kon later op de dag weer hervat worden. De bekende Glacier Express wordt door de problemen omgeleid via Zürich en Bern. Wanneer het treinverkeer naar Andermatt weer hervat kan worden, is niet bekend.

Graubünden
Vrijdag ondervond ook de Rhatische Bahn – de spoorwegmaatschappij van Graubünden – hinder. Toen was er geen doorgaand treinverkeer mogelijk tussen Chur en St. Moritz. Zondagmidag was de lijn opnieuw enige uren onderbroken, maar dit keer niet als gevolg van weersomstandigheden. Deze keer was een stroomstoring de boosdoener. 

Ook op de meeste andere Zwitserse spoorlijnen zijn de problemen verholpen. Een aantal kabelbanen ondervinden nog wel hinder.
Foto´s: Ook op 2 januari lag er in Zwitserland al een behoorlijk pak sneeuw.