fbpx

Treinverkeer België vrijwel volledig plat door staking

Het treinverkeer van, naar en in België is maandag 18 oktober vrijwel geheel plat komen te liggen. Dit als gevolg van een staking van de Belgische spoorwegen, NMBS. De stations in Brussel zijn gesloten en in geheel Wallonië rijdt er geen enkele trein. Dat meldt spoorbeheerder Infrabel.

Er reed maandagochtend een enkele trein tussen Landen en Brussels Airport, Mechelen en Leuven, De Panne en Gent en tussen Gent en Waregem. Maar, zo zegt een woordvoerder van Infrabel "Het is echt de uitzondering op de regel. In theorie kan er een trein rijden". 

De staking startte zondagavond 22:00 uur voor een duur van 24 uur. Na 22:00 uur zullen er vandaag echter nog steeds nauwelijks treinen rijden, dit als gevolg van logistieke problemen. De laatste treinen die zondag reden, zijn toegereden naar de grote stations, en blokkeren daar het doorgaande treinverkeer.

Dat geldt niet alleen voor het binnenlandse treinverkeer, ook voor het internationale treinverkeer. Alle internationale treinen, inclusief Eurostar, TGV, Thalys en ICE zijn opgeheven. Eurostar zet bussen in tussen Brussel en Lille, vanwaar de Eurostar beperkt rijdt. Tussen Nederland en België is er geen vervangend vervoer.

De ochtendspits is maandag dan ook vroeger begonnen door de staking. Bovendien hebben zich al twee ongevallen met vrachtwagens voorgedaan, zo meldt Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum, die van een ´moeilijke spits´ spreekt.

 Laatste foto is ingezonden door Fabian Pronk