fbpx
Foto: Daud Pechler

Treinverkeer groot deel Nederland plat door ijzel en sneeuw

In grote delen van Nederland heeft ijzel op de bovenleiding voor problemen gezorgd. Zo reden er zaterdagochtend tot 10.30 uur geen treinen van en naar Amsterdam, Schiphol, Haarlem, Weesp, Hoorn, Alkmaar, Amersfoort, Alkmaar, Utrecht, Ede-Wageningen en Gouda (uitgezonderd richting Alphen a/d Rijn).  

  • Update 19.50 uur: Vrijwel alle treinen rijden weer. Er rijden alleen minder treinen dan normaal tussen: Utrecht – Nijmegen / Sittard / Almere Oostvaarders en tussen Rotterdam – Gouda. Dit duurt de rest van de dag.

Omstreeks 15.30 uur vallen er nog steeds treinen uit, al rijden op vrijwel alle trajecten treinen. Alleen tussen Den Dolder en Baarn worden de treinen vervangen door bussen. Daarnaast rijden op de trajecten Rotterdam Alexander – Gouda, Zaandam – Hoorn, Zaandam – Uitgeest en Uitgeest – Haarlem bussen ter ondersteuning van de treinen. Op die trajecten vallen er namelijk veel treinen uit.

Eerder gingen NS en ProRail er nog vanuit dat de problemen rond 14.00 uur weer verholpen zouden zijn. Dat is niet gelukt. De problemen ontstonden zaterdagochtend door grote hoeveelheden ijzel op de bovenleiding. Door de ijzel op de bovenleiding kunnen treinen geen stroom afnemen. Doordat het treinverkeer niet normaal opgestart kon worden, kampt NS nog steeds met logistieke problemen.

Reizigersorganisatie maatschappij Voor Beter OV noemt de spoorsector reddeloos verloren na de problemen van vandaag. "Wij hebben ons standpunt aan ProRail en NS gemeld en vroegen daarbij ook hoe dit kon gebeuren. Is er vannacht wel een ijzeldienst gereden om de bovenleidingen bruikbaar te houden? Was het beter gegaan als vandaag wel de Landelijke Uitdunning als zwaktebod was ingevoerd, of was de treindienst sowieso ingestort?", wil de vereniging nu weten.

Aanvakelijk adviseerde NS om voorlopig niet op pad te gaan, maar dat advies is ingetrokken toen het treinverkeer weer op gang kwam. Tussen 10 en 11 uur gingen de eerste treinen weer rijden, zij het nog niet overal. Tot 10.30 uur reden er alleen treinen ten zuiden van Leiden, Zoetermeer, Nieuwerkerk a/d IJssel en Den Bosch, en ten noorden van Lelystad en Zwolle. 

Ook het wegverkeer ondervond hinder van de weersomstandigheden. Vanwege de sneeuw en ijzel legde Connexxion (Breng) bijvoorbeeld het busvervoer rond Arnhem, Nijmegen, Dronten, Zwartsluis, Emmeloord, Hilversum, Wageningen en Schiphol stil. In de loop van de ochtend is het busvervoer weer hervat, zij het met vertraging en incidentele uitval. Ook Arriva staakte het busvervoer in Friesland, daar rijden de bussen weer sinds 10.00 uur. 

Door problemen met sneeuw en ijzel hadden ook internationale treinen grote vertragingen. Zo werd de Ski-Thalys aanvankelijk aangekondigd met 8 uur vertraging, maar uiteindelijk nam de vertraging af naar "slechts" 4 uur en 20 minuten. Diverse ICE´s, waaronder de trein naar Basel werden opgeheven.

Vrijdagavond laat maakte NS bekend dat er zaterdag tot 12.00 uur een aangepaste dienstregeling geldt in Zuid-Nederland. Tussen Den Bosch en Sittard rijden twee in plaats van vier intercity´s per uur, tussen Venlo en Eindhoven rijden geen intercity´s. De Sprinters Nijmegen – Deurne rijden nu verder naar Venlo. Hiermee wilden NS en ProRail de kans verkleinen dat winterse storingen invloed hebben op de dienstregeling in de rest van het land, stelden de bedrijven vrijdagavond rond middernacht. 

"Gisteravond is op basis van de toen beschikbare weersinformatie besloten om in Zuidoost-Nederland een aanpassing in de dienstregeling te maken. Naar nu blijkt hebben de winterse weersomstandigheden (met name onverwachte ernstige ijzel) een groter effect dan verwacht, waardoor ook andere delen van Nederland hier hinder van ondervinden", reageert spoorbeheerder ProRail nu. 

Foto: Daud Pechler