fbpx

Treinverkeer in heel Nederland vertraagd door sneeuw

Dit artikel gaat over de vertragingen van donderdag 17 december 2009. Zie actuele artikelen over vertraging door sneeuw door de tag Winter, aangepaste dienstregeling of vertraging te gebruiken. Voordat het artikel uit het archief begint, eerst een overzicht van andere sneeuw gerelateerde artikelen:


17 december 2009. In heel Nederland ondervind het treinverkeer hinder van de sneeuw. De problemen zijn divers, maar in veel gevallen zijn wissels vast komen te liggen door een combinatie van sneeuw en wind.  Het treinverkeer heeft donderdagavond Utrecht en Amersfoort heeft enige tijd stilgelegen. Arriva heeft het treinverkeer donderdagavond vanaf 20:00 uur in de provincies Groningen en Friesland geheel stil gelegd. 

Op dit moment meldt ProRail vertraging door weersomstandigheden in noord-, west- en midden Nederland. ProRail waarschuwt voor 30 tot 60 minuten vertraging. Incidenteel kan de vertraging ook oplopen tot meer dan 60 minuten. De problemen zijn op de meeste plekken het gevolg van de sneeuw. In de avondspits wordt bijna de helft van de treinen geschrapt. Hierdoor moet het spoorwegnet bestuurbaar blijven. ProRail geeft reizigers het advies om na de avondspits pas de trein te nemen. Maar ook na de avondspits moeten reizigers met vertraging rekening blijven houden.

Een overzicht waar het treinverkeer vanochtend verstoort is geweest, staat hier onder. Voor de actuele storingen kijkt u aan de rechterzijde van deze pagina. Of bekijk de actuele vertrektijden.

Utrecht Centraal
Door logistieke problemen rijden er vanaf circa 15:30 uur nauwelijks meer treinen naar Utrecht Centraal. Inmiddels is het treinverkeer hervat, maar het treinverkeer blijft ernstig vertraagd. Dit zal naar verwachting geheel de dag zo blijven.

Amersfoort
Door weersomstandigheden ligt het treinverkeer rond Amersfoort sinds 19:45 uur stil. Rond half tien was er weer beperkt treinverkeer mogelijk. Eerder op de dag heeft het treinverkeer van en naar Amersfoort eveneens stil gelegen. Toen was een brandje naast het spoor de oorzaak. 

Storingen eerder vandaag:
Oudelijn: Amsterdam – Leiden – Den Haag – Rotterdam – Dordrecht
Tussen Leiden en Dordrecht vallen bijvoorbeeld treinen uit door een wisselstoring. Bij Den Haag HS waren er enige tijd ernstige problemen. Tussen Den Haag en Rotterdam reden enige tijd nauwelijks de reguliere stoptreinen. De vertraging liep op tot meer dan 30 minuten. De storing is inmiddels voorbij. Er kan nog wel vertraging zijn door logistieke problemen.
Een Thalys trein reed vandaag overigens via Den Haag HS, zo meldt een ooggetuige. Kennelijk zijn er ook problemen op de HSL.

Amersfoort – Zwolle – Groningen / Leeuwarden
Door de weersomstandigheden (sneeuw) loopt de vertraging ook hier op tot boven de 30 minuten. De meeste treinen rijden wel, maar met vertraging. 
Update: rond 10:30u is het treinverkeer van en naar Amersfoort op last van de brandweer geheel stilgelegd. Tussen Zwolle en Groningen / Leeuwarden kunnen nu ook treinen uitvallen. Rond 12 uur zouden de problemen verholpen moeten zijn.

Arriva trajecten van en naar Groningen en Leeuwarden
Rond Leeuwarden heeft Arriva te maken met uitval van treinen door weersomstandigheden. Rond Groningen vallen er treinen van Arriva uit door logistieke problemen. De vertraging loopt op van 30 tot 60 minuten. Na 12 uur zouden de problemen moeten afnemen. 
Update: vanaf 20:00 uur rijden er geheel geen treinen meer in Groningen en Friesland van Arriva. Er rijden ook geen bussen.

Defecte trein Den Bosch
Rond Den Bosch vielen er treinen uit door een defecte trein. Deze problemen zijn inmiddels verholpen. Tussen Amsterdam en Eindhoven kunnen nog wel treinen uitvallen door logistieke problemen.

Utrecht – Baarn
Tussen Den Dolder en Baarn zijn treinen geruime tijd vervangen door bussen. Rond 12 uur werd het treinverkeer weer hervat.

Arnhem – Tiel
Tussen Kesteren en Tiel hebben enige tijd geen treinen gereden, dit als gevolg van een wisselstoring. Er hebben plaats vervangende bussen gereden.

Geen treinen via Amsterdam Amstel
Het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht is ontregeld doordat het treinverkeer bij Amsterdam Amstel op last van de brandweer is stilgelegd.
Update: De brandweer heeft de sporen weer vrijgegeven. Een intercity bleek vlam gevat te hebben. Tussen Amsterdam en Eindhoven vallen nog treinen uit.

Amersfoort – Amsterdam / Schiphol en Amsterdam – Lelystad
Het treinverkeer tussen bovengenoemde plaatsen is ontregeld geweest door een defecte trein tussen Naarden-Bussum en Weesp. Het treinverkeer is inmiddels weer hervat. Op de Flevolijn was er vertraging door een wisselstoring. Zowel de problemen door de defecte trein als de wisselstoring werden redelijk snel verholpen.

Rotterdam – Utrecht
Ook tussen Rotterdam en Gouda is het treinverkeer lange tijd vertraagd geweest door weersomstandigheden (sneeuw).

Den Bosch – Nijmegen en Eindhoven – Venlo
Door een aanrijding bij Oss, was er een groot deel van de dag geen treinverkeer mogelijk tussen Oss en Wijchen. Er hebben bussen gereden. Ook bij Helmond heeft het treinverkeer lange tijd stilgelegen, waardoor de vertraging tussen Eindhoven en Venlo opliep tot meer dan een uur. 

Logistieke problemen
Doordat er op heel veel trajecten problemen zijn, kunnen ook op andere trajecten vertraging voordoen door logistieke problemen.