fbpx
Foto: Guus van de Wetering (NS/GUUS PR)

Treinverkeer maandag soepel van start

Het treinverkeer in Nederland is maandag 20 december soepel van start gegaan. Wel is er sprake van een aangepaste dienstregeling. Op trajecten waar normaal vier Intercity´s per uur rijden, rijden er nu twee.

De aangepaste dienstregeling is het gevolg van het winterweer van de afgelopen dagen. Daardoor zijn er veel treinen defect gegaan. Een geluk bij een ongeluk is dat het nu voor veel mensen kerstvakantie is. Daardoor zijn er al minder treinen nodig, omdat sommige spitstreinen deze periode van het jaar niet rijden.

Storingen
Treinreizigers tussen Rotterdam en Den Haag moesten maandagmorgen nog wel rekening houden met extra vertraging. Dat als gevolg van een defecte trein. Uiteindelijk kon het spoor weer redelijk snel worden vrijgemaakt, waarna het treinverkeer rond half negen hervat kon worden.

In de loop van de ochtend ontstonden er wel op andere trajecten verstoring. Bijvoorbeeld een defecte trein tussen Utrecht en Den Bosch en een wisselstoring tussen Amersfoort en Apeldoorn / Ede-Wageningen.

Merwedelingelijn
Arriva heeft vanwege het winterweer op de MerwedeLingelijn, de lijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, ook aangepast; er rijdt maandagochtend 1x per uur een trein, in plaats van 2x per uur. Ook het afgelopen weekeinde had Arriva de dienstregeling op dit traject aangepast.

Website
De Actuele Vertrektijden op de websites van de Spoorwegen werken niet volledig correct. Doordat veel treinseries er opnieuw in zijn gezet, zijn niet alle treinseries vermeldt in de vertrektijden. De juiste informatie staat in de Reisplanner en bij Traphic.

De problemen zijn veel minder groot als vorig jaar. Ook toen hadden NS en ProRail ook last van het winterweer. Drie dagen achter elkaar moesten de spoorbedrijven toen een negatief reisavies geven. Er reden toen alleen stoptreinen. De problemen zijn nu veel minder groot: vrijwel overal rijden gewoon intercity´s, alleen minder vaak als normaal.

Mogelijk moet ook dinsdag de dienstregeling worden aangepast. Daarover komt in de loop van de dag meer duidelijkheid.