fbpx
Foto: GinoPress

Treinverkeer rond Zwijndrecht stil vanwege lek gevaarlijke stoffen

06 feb 2014 15:37

Op het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht is donderdag acrylonitril ontsnapt uit een lege wagon. Het lek wordt gedicht en volgens de brandweer zijn er geen gevolgen voor de omgeving. Het treinverkeer is stilgelegd. NS zet inmiddels bussen in.

  • Update. Het treinverkeer wordt weer langzaam hervat, meldt NS even over vier. Omstreeks 17:00 uur zal het treinverkeer weer normaal verlopen, verwacht NS. Alleen tussen Rotterdam Centraal en Vlaardingen Centrum zullen vanwege logistieke problemen minder treinen rijden.

Aanvankelijk was er alleen sprake van stank, maar toen bleek er ook daadwerkelijk iets te lekken uit de spoorketelwagon. Dat gebeurde via een zogenoemde blindklep op de bovenkant van de wagon. Niemand is gewond geraakt. Veel brandweerkorpsen kwamen erop af, maar inmiddels zijn enkele korpsen alweer terug naar de kazerne. Ook mannen in gaspakken waren ter plekke.

Op rangeerterrein Kijfhoek komen geen reizigerstreinen, maar die rijden er wel langs. Daarom is het treinverkeer op last van de brandweer stilgelegd. Dat gebeurde omstreeks half twaalf. Rond vier uur ´s middags waren de beperkingen nog niet opgeheven. Tot wanneer de beperkingen zullen duren is onduidelijk. Er worden stopbussen door NS ingezet en doorgaande reizigers kunnen gebruik maken van de Intercity Direct (Rotterdam – Breda). Ook kunnen reizigers tussen Rotterdam en Eindhoven en tussen Den Haag en Eindhoven omreizen via Utrecht.

Acrylonitril, soms ook wel acrylnitril genoemd, is een kleurloze, licht ontvlambare en erg giftige vloeistof.

(c) ANP. Foto´s: Gino Press