fbpx
reisinformatie

Treinverkeer Utrecht urenlang ontregeld door storing

20 aug 2009 10:37

Het treinverkeer van en naar Utrecht kwam dinsdagavond rond halfzes volledig plat te liggen door een storing in het communicatiesysteem tussen machinisten en verkeersleiders. Na een uur was de storing verholpen, maar door logistieke problemen is het treinverkeer van en naar Utrecht de gehele avond ernstig ontregeld gebleven. NS wil nu met ProRail ingesprek over de ontstane chaos.

Het GSM-R systeem regelt de communicatie tussen machinisten en de verkeersleiding van ProRail. Dit systeem viel dinsdagavond rond Utrecht uit. Daarop werd het treinverkeer op last van ProRail van en naar Utrecht stilgelegd. Geluk bij een ongeluk is dat de storing in de vakantie viel, een periode dat er minder mensen tijdens de spits met de trein reizen. Wel blijft Utrecht het belangrijkste knooppunt van Nederland.

Alhoewel de storing na een uur verholpen was, reden er rond 21.00 uur nog nauwelijks treinen rond Utrecht. Oorzaak waren logistieke problemen. "De diensten raakten zo in de war dat veel personeel op de verkeerde plek was. Het lukte niet om alles weer op zijn plek te krijgen." laat een woordvoerder van het spoorbedrijf weten.
Alhoewel er rond 21.00 uur nog steeds veel treinen uitvielen, reden wel in alle richtingen pendeltreinen. Pas woensdagochtend reden de treinen weer volgens dienstregeling.

NS heeft tegenover de Volkskrant laten weten dat men in ProRail in gesprek wil over de ontstane chaos.