fbpx

Tweede Kamer: Intercity Dordrecht – Breda moet blijven

02 dec 2015 16:24

De Tweede Kamer wil dat treinreizigers ook in 2017 nog steeds met de intercity kunnen reizen van Dordrecht naar Breda. Een meerderheid heeft dinsdag een motie van D66 gesteund waarin de regering wordt opgeroepen zich in te zetten voor het behoud van de intercity.

Vanaf volgend jaar december moet de intercity Den Haag – Eindhoven via de hogesnelheidslijn gaan rijden. Daarmee kan de trein – die nu nog Venlo als eindbestemming heeft – niet meer stoppen te Dordrecht. Omdat er verder geen andere intercity´s rijden tussen Dordrecht en Breda, dreigen treinreizigers afhankelijk te worden van de stoptrein.

Al in 2014 gaf NS aan dat het spoorbedrijf in principe een intercity wilde behouden tussen Dordrecht en Breda, maar ruim een jaar later zijn daar nog steeds geen concrete plannen voor. Staatssecretaris Dijksma zou graag zien dat de trein gered wordt door een financiële bijdrage van de gemeente Dordrecht of de provincie, maar die zien daar niets in omdat de lijn onder het hoofdrailnet valt.

De Tweede Kamer geeft al geruime tijd aan dat het een intercity wenst tussen Dordrecht en Breda. Nu is daar dus speciaal een motie voor aangenomen. Een andere zorg van de Tweede Kamer, de bediening van Venlo, is wel opgelost. Venlo blijft in 2017 een intercity houden naar de Randstad. Den Haag wordt echter niet meer de eindbestemming, maar Schiphol of Amsterdam / Alkmaar. De trein uit Venlo zal daarmee in Eindhoven gecombineerd gaan worden met de intercity uit Zuid-Limburg.

Foto: De intercity Den Haag – Venlo te Dordrecht (archief)