fbpx

Vakbond kondigt staking aan bij RET, GVB en HTM

01 apr 2011 10:59

Reizigers in de Randstad moeten deze maand rekening houden met acties in het openbaar vervoer. Het gaat om een stakingen tussen de ochtendspits en avondspits bij de bedrijven RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag). Dat heeft Abvakabo FNV vrijdag laten weten.

De acties beginnen op 7 april bij het GVB in Amsterdam. Op 12 april volgt de RET in Rotterdam en op 20 april voeren medewerkers van de HTM in Den Haag actie. Op die dagen is er tussen de ochtend- en avondspits geen openbaar vervoer.

Kabinetsplannen
Met de acties willen de vervoerbedrijven het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Dit zou al ingaan per 2012, maar is met een jaar uitgesteld. Volgens de vakbonden leiden die plannen over een paar jaar tot veertig procent minder openbaar vervoer in de steden. Ook is de veiligheid door de bezuinigingen in het geding.

Opnieuw gedupeerd
De vervoerders vinden de acties voor de reiziger vervelend. Al laat de Haagse vervoerder HTM ook weten zich ´´iets voor te kunnen stellen’’ bij de gevoelens van onvrede onder het personeel. De RET in Rotterdam kan zich niet vinden in de nieuwe staking, reageert een woordvoerder vrijdag: ´´Wij vinden het vervelend dat op deze manier de reizigers opnieuw worden gedupeerd.´´ Daarmee doelt de woordvoerder op eerdere acties die in februari werden georganiseerd.

GVB
Het GVB betreurt dat de reiziger hinder zal ondervinden van de acties, maar is zelf ook niet bij met de verplichte aanbesteding die het kabinet de stad Amsterdam wil opleggen. De vervoerder zal de acties niet proberen te voorkomen door naar de rechter te stappen.